© Patrick De Roo

Mexicaans streetfoodrestaurant La Taqueria breidt uit en sluit tegelijk de deuren van buurzaak Sumac, een Libanese take out. De twee concepten, die jarenlang naast elkaar stonden, zijn deze week samengesmolten tot één grotere zaak: La Taqueria XXL. “Met twee kleine horecazaken konden we gewoon niet meer overleven.”

Waar La Taqueria ooit begon als een charmante, kleinschalige spot met zo’n dertig zitplaatsen, speelt het team vandaag in op de nieuwe economische realiteit. “Vroeger kon je met een kleine zaak nog winst maken”, zegt medezaakvoerder Serge Frank. “Maar de voorbije jaren is alles zo hard gestegen: lonen, energie, huur, ingrediënten ... Op een bepaald moment moet je gewoon ingrijpen.”

Hogere kosten

De beslissing kwam er na lang wikken en wegen. “Het was de laatste jaren moeilijk om rendabel te blijven”, vertelt Serge eerlijk. “Onze chefs kosten vandaag 40 procent meer dan vier jaar geleden, de basisproducten zijn tot 40 procent duurder, en ondertussen willen klanten niet plots 18 euro betalen voor twee taco’s. Maar streetfood blijft arbeidsintensief. Je betaalt niet alleen voor wat er op je bord ligt, maar ook voor je plaats in het restaurant en de bereiding.”

De grotere La Taqueria mikt niet alleen op meer zitplaatsen, maar ook op nieuwe belevingen. “We hebben een aparte ruimte voor groepen gecreëerd, ideaal voor verjaardagen, babyshowers of teambuildings.” En ook op de kaart verandert er wat. “We hebben het aanbod uitgebreid met onder andere ceviche, een soort rauwe visschotel, en birria tacos – dat zijn gevulde tacos die je dipt in een warme saus.”

Op zoek naar nieuwe locatie

De fans van Sumac hoeven trouwens geen definitief afscheid te nemen. “Sumac bestond zeven jaar en had een trouw publiek. De catering gaat gewoon door, en we hopen in de toekomst een nieuwe, grotere locatie te vinden. Voorlopig steken we al onze energie in de Mexicaanse streetfoodzaak hier in Antwerpen.”

“Onze sfeer is uniek, en onze gerechten zijn dat ook. Er zijn ondertussen meer Mexicaanse restaurants in Antwerpen, maar wij blijven trouw aan onze stijl. En ja — we hebben nog altijd de beste margaritacocktail van de stad.”

La Taqueria, Vrijheidstraat 63, is elke avond open behalve op maandag.

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.

Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 12/04/2025.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 12/04/2025.

vorige volgende