Slechts 15 procent van alle websites zijn toegankelijk voor iedereen. Dat blijkt uit een onderzoek van Anysurfer, een Belgische organisatie die streeft naar een toegankelijkere webwereld voor iedereen. Hoewel er al veel beloftes zijn gemaakt, blijven de resultaten uit. “Het probleem hierbij is niet per se het niet willen, maar het niet weten.”

Anysurfer voerde onderzoek uit bij 209 websites. Daaruit bleek dat slechts 15 procent van de sites toegankelijk was voor iedereen. Een inclusieve samenleving is nochtans een doel waar op verschillende beleidsniveaus wordt op ingezet. Zo wordt er werk gemaakt van fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer, openbare instellingen enzovoort

Wat al te vaak over het hoofd wordt gezien, is het alomtegenwoordige internet. Veel personen met een beperking ondervinden dagelijks moeilijkheden bij het surfen. Zo zien blinden bijvoorbeeld geen afbeeldingen en logo’s en wordt lang niet altijd geduid wat er precies te zien valt. Sommige scripts zijn voor hen ook totaal ontoegankelijk. Nochtans wordt in de bacheloropleidingen ICT en communicatie steeds meer aandacht besteed aan dit onderwerp.

Voor het onderzoek, dat Anysurfer voerde in samenwerking met 1.440 studenten, moesten websites voldoen aan drie kwart van de vooropgestelde criteria. Dat slechts 15 procent toegankelijk was voor iedereen, is een pover resultaat voor ons land. België wil namelijk sterk inzetten op digitalisering: op federaal niveau komt er "Digital Belgium" en op Vlaams niveau wordt er gesproken van "Radicaal digitaal".

Geen wetgeving

Er wordt in de plannen helaas geen aandacht besteed aan extra toegankelijkheid voor personen met een beperking. Wel is er het Anysurfer-label, waar nu 121 sites mee mogen uitpakken. Dat label geldt voor twee jaar en kan daarna verlengd worden. Het gaat uit van de organisatie Blindenzorg Licht en Liefde. "Met het label focussen we niet enkel op blinden, maar op iedereen met een beperking", klinkt het bij Bart Simons, een van de initiatiefnemers.

Het label staat los van de overheid. Rond toegankelijkheid van websites voor iedereen, ontbreekt zelfs elk wettelijk kader. Er zou een Europese wetgeving in de maak zijn rond webtoegankelijkheid voor iedereen. Als die er binnenkort al zou komen, dan is de vraag of die wetgeving ook bindend zal zijn. Met andere woorden: komen er sancties wanneer die wetgeving niet wordt opgevolgd?

"Betere zoekresultaten"

Nieuwe websites zijn volledig vrij om zich al dan niet te houden aan het Anysurfer-label. “Dit wel doen, brengt voor wel voordelen met zich mee in de zoekresultaten. Als je speciale aanpassingen doet, bereik je ook een veel groter publiek. Het grote probleem is overigens niet per se het niet willen, maar het niet weten. Speciale aanpassingen worden domweg vergeten", stelt Simons.

Hoe ziet een aangepaste site er dan uit? "Voor blinden moet alles wat met de muis kan, ook met het toetsenbord mogelijk zijn", vertelt de blinde Pieter-Jan. "Blinden beschikken trouwens meestal over apparatuur die de tekst op een website voorleest. Vanzelfsprekend zijn logo’s en afbeeldingen niet af te lezen, maar een beschrijving achter of bij het prentje steken volstaat. Dat kan gemakkelijk gebeuren via de HTML-code."

Apple-producten zij automatisch voorzien van verschillende programma’s die internetgebruik mogelijk maken voor mensen met een beperking. Zo is er bijvoorbeeld het ingebouwde spraakprogramma dat teksten voorleest voor blinden. Ook zijn er aanpassingen voor doven en voor mensen met een motorische handicap. Het nalatenschap van Steve Jobs, want die wou dat zijn Apple-producten toegankelijk en gebruiksvriendelijk zouden zijn voor iedereen.

Bij Microsoft ligt dit anders. Zij beschikken ook over dergelijke programma’s, maar die zijn niet automatisch te vinden op hun producten en moeten dus apart worden aangekocht. De prijs van zo’n product ligt al snel rond de 800 euro. Die prijs wordt wel terugbetaald door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

"Hulpprogramma’s zijn onmisbaar voor vele mensen met beperking. Of die programma’s optimaal kunnen werken, hangt evenwel af van de sites. Daar ligt dus de verantwoordelijkheid voor eenieder die een website beheert of wil opstellen", besluit Simons.

© 2015 - StampMedia - Flore De Pauw



Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 28/08/2015