De elektrische step van Rune Timmermans (19) uit Lommel werd midden april gestolen voor de deur van de Permekebibliotheek aan het De Coninckplein in Antwerpen. Timmermans is minder mobiel en daardoor afhankelijk van haar step om grote afstanden te overbruggen. Kameraad Patrick Van Dam startte daarom meteen een crowdfunding op. Met succes: in geen tijd werd er maar liefst 550 euro opgehaald voor een nieuwe step.
“Ik ben enorm opgelucht”, lacht Rune Timmermans. “Die step is enorm belangrijk voor mij." Timmermans heeft cerebrale parese. Dat is een aandoening aan de spieren waardoor ze moeilijk kan bewegen. Timmermans verplaatst zich voor kleine afstanden vaak in een rolstoel, die ze handmatig voortduwt. Grote afstanden te voet of in haar rolstoel overbruggen, zit er niet in.
De Lommelse moet zich iedere dag op en af verplaatsen van het internaat waar ze verblijft op Luchtbal naar haar school aan de Grotesteenweg in Berchem, een traject van ongeveer 20 kilometer heen en terug. “Ik heb de voorbije weken regelmatig een deelstep gehuurd, maar die staan niet altijd vlak voor de deur en de kostprijs loopt al snel op. Al het geld van mijn weekendwerk ging er naartoe.”
De crowdfunding
Patrick Van Dam (29) uit Antwerpen was bij Timmermans toen ze merkte dat haar step was gestolen. “Het is sowieso vervelend als je fiets of step is gestolen, maar in het geval van Rune vond ik het nog schrijnender. Die step was een van haar belangrijkste vervoersmiddelen. Daarom heb ik een crowdfunding opgestart.”
In totaal ontving Patrick Van Dam 28 donaties voor de step van Timmermans. Het zijn vooral vrienden en familie van Timmermans die een donatie hebben gestort, maar ook het kapsalon uit haar geboortedorp Lommel heeft een gulle bijdrage geleverd. “Ik had verwacht dat we 100 of 200 euro zouden ophalen, meer niet. Dat we het volledige bedrag hebben bereikt, maakt me echt gelukkig”, glundert Van Dam.
Wat met het openbaar vervoer?
Toen ze merkte dat haar step werd gestolen, overwoog Timmermans het openbaar vervoer te nemen voor haar dagelijkse verplaatsingen. “Maar dat is vaak niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Sommige perrons liggen een paar meter van de plek waar de bus stopt, waardoor ik uit mijn rolstoel moet uitstappen en moeizaam kan opstappen. En het moet snel gaan. Weinig omstaanders helpen me in dergelijke omstandigheden.”
Maar vandaag kan Rune Timmermans haar geluk niet op. Een nieuwe step betekent voor haar een herwonnen vrijheid. “Ik vind het zo lief dat zoveel mensen een bijdrage hebben gestort. Dat ze me willen helpen, vind ik het mooiste van al.”
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 20/05/2022.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 20/05/2022.