Wesly Croymans (34) onderneemt binnenkort een opvallende wandeltocht: van Leuven naar Jeruzalem. Een afstand van ruim 6.600 kilometer, dwars door dertien landen. Niet alleen uit liefde voor reizen en natuur, maar om een belangrijk thema onder de aandacht te brengen: mentaal welzijn.
De start van de pelgrimstocht ligt in Leuven, de stad waar Wesly Croymans momenteel woont na jaren in Antwerpen te hebben gewoond. De tocht naar Jeruzalem is voor Wesly tegelijk een persoonlijk én maatschappelijk project. Hij combineert zijn liefde voor wandelen met zijn achtergrond als psycholoog. Hij wil met deze onderneming de drempel om hulp te zoeken verlagen voor mensen die worstelen met psychische problemen. “We wachten vaak te lang om hulp te zoeken”, stelt hij. “En dat terwijl praten over onze moeilijkheden of simpelweg erkenning krijgen al een wereld van verschil kan maken.”
Wesly is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder fietste en wandelde hij al naar Santiago de Compostella. Daar ontdekte de voormalige Antwerpse student de kracht van onderweg zijn, van wandelen door de natuur en van het ritme dat zich vanzelf opdringt zodra de maatschappij even wordt losgelaten. “Het bracht me dichter bij mezelf”, vertelt hij. “Sindsdien broedt er iets in mij. Ik wil mensen mee de natuur in nemen, hen opnieuw verbinden met zichzelf én met elkaar.”
Het geteisterde Midden-Oosten
Wesly zal voor de pelgrimstocht naar Jeruzalem geld inzamelen via GoFundMe. De opbrengst gaat grotendeels naar de Centrum ter preventie van zelfdoding (CPZ), een organisatie die zich inzet voor mensen in crisis. Een klein deel gebruikt hij om zijn reis te bekostigen. De symboliek is tastbaar: met elke stap wil Wesly meehelpen aan een meer open en solidaire samenleving.
Praktisch gezien zal hij grotendeels kamperen. Niet alleen uit financiële noodzaak, maar ook om in verbinding te blijven met de essentie van zijn reis. Eenvoud als middel tot verdieping. Wesly vertrekt met een beperkt budget, rekent deels op donaties en zal onderweg beroep doen op de gastvrijheid van vreemden. “Net daar ligt de schoonheid: in het onverwachte, in de ontmoeting.”
De tocht leidt richting het Midden-Oosten, een regio die momenteel geteisterd wordt door conflicten. De bedoeling is om via Turkije richting Jeruzalem te trekken, maar Wesly is realistisch. “Veiligheid komt eerst. Ik zal onderweg evalueren welke route tot Jeruzalem de veiligste is.”
Stille steun voor zijn zus
De pelgrimstocht draagt ook een persoonlijk randje. Wesly vertelt voorzichtig over zijn zus, die al jaren worstelt met psychische pijn. “Ik wil haar, en mensen zoals haar, hoop geven. Een duwtje in de rug. Deze tocht is ook voor haar.”
Het is verleidelijk om dit verhaal te romantiseren: de dappere wandelaar die de wereld wil verbeteren met blaren aan zijn voeten. Maar Wesly blijft nuchter. Zijn boodschap is helder: “Ik hoop vooral dat mensen zien dat het oké is om hulp te vragen. Dat we onszelf opnieuw mogen toestaan om traag, kwetsbaar en verbonden te zijn.”
Zijn tocht start op 4 mei. Wie hem wil volgen of steunen, kan terecht op zijn sociale media en donatiepagina.
Voel je je mentaal niet goed of heb je last van donkere gedachten? Aarzel dan niet en neem contact op met de Zelfmoordlijn 1813.
Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.
Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 12/04/2025.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 12/04/2025.