De blok- en examenperiode voor hogeschool- en universiteitsstudenten is volop aan de gang. Alle beetjes helpen, dus daarom lijst Sam (25) enkele meer en minder eigenzinnige tips op voor de blokkers onder jullie.

  • Zoek naar het blokritme dat jou het best past. Een ijzeren regime van 8u ’s ochtends tot 18u ’s avonds, studeren tussen de soep en de patatten of des nachts de boeken openen: de opties zijn legio.
  • Zorg dat je zo weinig mogelijk bijkomstige zorgen aan je hoofd hebt. Enkele lichaamsfuncties behoeven een minimaal onderhoud om de blok- en examenperiode te overleven

  • Voorzie in eten (ontbijt, lunch, avondeten, vieruurtje en andere tussendoortjes), inplannen van hygiënische tussenstops en slaap zijn relatief essentieel.

  • Maar ook pauze is überbelangrijk. Lukt het je niet je strakke studieschema aan te houden? Plan dan enkel de pauzes! Overdag af en toe de nieuwste aflevering van je favoriete serie, ’s avonds quality time op café met één enkel pintje (echt waar, mama) of gezelschapsspelletjes op kot – meer moet dat niet zijn.

  • Principes zijn natuurlijk mooi in theorie, maar eens plaatsgenomen in de biechtstoel heb ik steeds een overdaad aan pauzes te bekennen. Als het echt de spuigaten uitloopt, spreek dan met een kotgenoot af dat je mekaar controleert, zoek de groepsdruk van de bibliotheek op of ga op retraite in een abdij/bij de grootouders op het stille platteland.

  • Oh, en verbrand je smartphone.

  • Studeren wordt door sommige studenten opgevat als een magisch proces waarbij leerstof vanzelf je hoofd inspringt, als je maar lang genoeg naar je cursus staart. Zo efficiënt als een zak frieten in de grond steken in de hoop dat er een heuse frietboom uit zal groeien. Ain’t gonna happen.

  • Studeren = bezig zijn. Tegen jezelf (of nog beter: studiegenoten!) praten, ijsberen, schrijven, schema’s maken, googlen, droodlen, knutselen, papier-machéwerkjes maken, origamikunstwerken, haiku’s, houtskooltekeningen, acrylschilderijen, neuskeutelstandbeelden en dies meer. Ik heb misschien wat overdreven, maar je vat de essentie. Studeren is ondervinden, iets begrijpen – met de handen uit de mouwen!

  • Maak het jezelf gemakkelijk. Letterlijk en figuurlijk. Zorg dat je comfy zit, maar ook je studieproces kan je veraangenamen. Check de inhoudstabel van een cursus om je erin te kunnen oriënteren, leg het boek naast de powerpoints, schrap al wat overbodig is.

  • Net zoals schrijven, is leren schrappen. Liefst zoveel mogelijk. A.k.a.: verlies je niet in de onmetelijk grote zee der details.

  • Begin eens achteraan in de cursus. Een vogeltje heeft me ooit ingefluisterd dat er disproportioneel meer vragen uit de laatste hoofdstukken komen om te testen of je het hele boek wel doorworsteld hebt. Terwijl die natuurlijk net vaak door tijdsnood in sneltempo afgehandeld dienen te worden…

  • Eet. Veel. Met een knorrende maag die je gedachten overstemt kom je niet ver in de vier weken durende studiemarathon getiteld blok- en examenperiode. Een stevig ontbijt, een tweede ontbijt, middag, vieruurtje, avondmaal, middernachtsnack en tussendoortjes: er is één dikke maand (no pun intended) in het jaar waar je schaamteloos voor de all-inclusive en à volonté variant van je gebruikelijke eetpatroon mag kiezen. Hiermee herhaal ik punt drie deels, kwestie van te laten zien hoe belangrijk dit is.

  • Over het algemeen laat de nacht vóór een examen zich in drie classificaties vangen. Eén, je slaapt lang en zacht tot de wekker je zoetjes wekt om goedgemutst naar de aula des oordeels te trekken. Twee mogelijke redenen voor die zelfverzekerdheid: of je kent de cursus door en door, of je bent de ultieme chillaxer in eender welke omstandigheid.

  • Tussenclassificatie betreft degene waarin je vroeg gaat slapen, maar ook vroeg genoeg opstaat om alles een allerallerlaatste keer te herhalen.

  • Het orgelpunt van deze typificatie ziet u al van ver aankomen: een nachtje door blokken. In uiterste nood, met de bibber op het lijf en koffie in de aderen wordt de leerstof dan je mentale ruimte ingestoempt. Geen aanrader, but a man’s got to do what a man’s got to do. Zie je de bui op voorhand al hangen? Anticipeer dan op het nachtje door middels uitslapen tot de late middag de dag voordien!

  • Het examen zelf zou de bekroning moeten zijn van al je noeste arbeid. Helaas blijft het vaak tot het louter reproduceren van kennis, het inkleuren van bolletjes bij meerkeuzevragen of het sprokkelen van punten op veel te moeilijke vragen als ware het kreupelhout in het bos tijdens de strengste winter in twee eeuwen. Hou daar rekening mee.

  • Vat je “efficiënt studeren” op als: ik doe wat nodig is, met overschot ben je niks, zoek dan examenvragen van voorgaande jaren op. Niet alleen durven die soms elk jaar opnieuw op het vragenblad verschijnen, bovenal geven ze een indicatie van hoe hoog de verwachtingen liggen en wat die inhouden. Facebookgroepen van collega-studenten helpen je daarbij graag uit de nood. En nee, dan heb ik het niet over de talloze Confessions.

  • Of zie je studeren eerder als een zin- en zijnsbevredigende queeste naar mentale verlossing? Zo’n mensen bestaan ook. Maar check die examenvragen toch maar echt een keertje als je er door wil zijn.

  • Tot slot: maak een kalender. Zo eentje waar je dagen op kan doorstrepen. Eentje om je te doen denken aan het doel dat volgt. Het licht aan het einde van de tunnel, pot goud aan de einder van een regenboog, druppel water in de woestijn, Jezus zelfkes aan het kruis: de dag dat de fakbars hun deuren terug openen. Behalve voor de zielepoten die, zoals ik zo vaak, de dag erna nog een examen hebben.

Succes ermee!

© 2016 – StampMedia – Sam Pless



Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 06/01/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 06/01/2016