Als je drum-'n-bass en België optelt is de som Netsky. Maar als je drum-'n-bass vervangt door dubstep dan blijven velen het antwoord schuldig. Wie verdeelt en heerst over het dubstepimperium in België? De naam van het duo Science rolde over de tong van menig dubstepliefhebber tijdens Laundry Day.
Heren, jullie worden vaak als het beste dubstepduo van België beschouwd. Hoe komt het dat we relatief weinig van jullie horen in de media?
Maarten Dekort: "Dat komt omdat we ons in het midden van het spectrum bevinden. We zijn goed, maar behoren niet tot de wereldtop."
Dennis Nesen: "We vinden die positie prima, maar misschien komt dat omdat we een gevarieerde muziekstijl hanteren."
Maarten: "Onze producties en platen zijn vaak voor de insiders. Dat klinkt een beetje pretentieus, maar onze muziek is misschien niet voor iedereen."
De nummers van Science voelen erg atmosferisch aan, vooral jullie Rainy Sundays Part 4 mixtape. Hanteren jullie deze stijl ook op feestjes?
Maarten: "Neen, 'ambient' en erg atmosferische dubstep werkt niet op feestjes, daarom dat we erg gevarieerd draaien. Qua stijl leunen we tegenwoordig wel meer toe naar de extreem diepe dubstep, maar we zoeken wel steeds de gulden middenweg.
Dennis: "Die Rainy Sundays is puur om thuis naar te luisteren en staat volledig los van wat we in onze sets spelen."
Jullie zijn zowel dj's als producers. Waar ligt de focus momenteel?
Dennis: "Op beide. We spelen hooguit vijf keer in een maand, dus het ene staat het andere zeker niet in de weg. Vooral school en werk bepalen hoeveel we aan nieuwe tracks kunnen werken."
Maarten: "Kwaliteit primeert over kwantiteit."
Op jullie Facebookpagina promoten jullie het werk van Brownz. Werken jullie nauw samen?
Maarten: "Brownz is een kerel van 17 jaar uit Leuven met onwaarschijnlijk veel talent. Hij zal ons binnen twee jaar zonder enige twijfel overstijgen. Maar ook artiesten zoals Requake, Dj Wasp/Primate en Digid hebben veel in hun mars."
Dennis: "Inderdaad. We proberen in onze sets ook zoveel mogelijk Belgische muziek te spelen."
Belgische festivals staan hoog aangeschreven in de wereld. Voor dubstepfeestjes is dit niet anders. Hoe komt dit?
Dennis: "België beschikt over veel organisatorisch talent en zowel artiesten als feestgangers worden hier in de watten gelegd, ondanks de strenge wetgevingen op feesten en festivals in 't algemeen."
Maarten: "De meeste dubstepdj's komen uit het Verenigd Koninkrijk en met een Eurostar-ticketje zijn ze zo aan de overkant van het Kanaal. De centrale ligging van België in Europa speelt ook in ons voordeel."
In een interview voor Fuzz Magazine spraken jullie over het verschil tussen Belgische en Nederlandse feestgangers. Waarin verschillen wij met onze noorderburen?
Dennis: "Belgen willen horen wat ze kennen op feestjes, terwijl Nederlanders meer open-minded zijn. Dat is alleszins de algemene opvatting die we vaak horen."
© 2011 - StampMedia - Tekst: Vincent Buyssens, foto: Vlad Solovov
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 06/09/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Knack Focus op 6/9/2011.