Het weekend van 13 en 14 juli was Rock Herk toe aan de 30e editie. In het Olmenhofpark werden de beste bands en dj's geboekt om het publiek te plezieren. Op vrijdag waren er 6.000 bezoekers en op zaterdag rond de 7.000, maar door het slechte weer bleef het voor de organisatie verlieslatend.

Een van de grootste verschillen met vorige jaren, is dat er voor deze feesteditie een inkomprijs werd gevraagd. Een dagticket kostte 20 euro en een combiticket 32 euro. Voor velen was dit een brug te ver. "Het bredere aanbod van dit jaar, met daartussen toch enkele grote namen dwong ons ertoe om een inkomprijs te vragen. Toch hebben er zeker op gelet dat het alternatieve behouden blijft want daarvoor staan we bekend", zegt organisator Maarten Ruelens.

Meerwaarde

Voor die prijs had het publiek heel wat meer kunnen krijgen indien het weer wat meezat. "Voor deze feesteditie hadden we extra inkleding op het terrein voorzien en vuurwerk op de laatste dag. Helaas kon dit niet doorgaan omwille van het weer", zegt Ruelens wat moedeloos.
Waar het vrijdag nog droog bleef, regende het zaterdag de hele dag tot groot ongenoegen van het aanwezige publiek. Toch had de organisatie kunnen opteren voor een weercertificaat, maar sloot deze niet af vanwege de hoge kostprijs. Al had de organisatie wel andere maatregelen getroffen om het vele water op te vangen. Overdekkingen, ladingen houtschors, houten vloeren en op zaterdag zelfs een extra zeil waren onvoorziene kosten waar de organisatie nu mee zit.

Continue inkomst

Het inkomstenplaatje ziet er al voor het tweede jaar op rij pover uit. In voorverkoop werden dit jaar wel goede cijfers gehaald maar door het koude en wisselvallige weer was de verkoop aan de kassa ondermaats. "Het voordeel van een betalende editie, is dat het publiek bij regen niet rechtstreeks huiswaarts keert en zo is er nog een continue inkomst uit drank en eten. Bij zowat elk festival is dat de grootste inkomstenbron", verduidelijkt Ruelens.

Voorstel tot ondersteuning

Ook bij het gemeentebestuur van Herk-de-Stad zit men verveeld met de situatie. Volgens schepen Guido Ector (SP.A), die ook in de raad van bestuur zit van Rock Herk, is het gemeentebestuur bereid om een extra inspanning te doen voor de continuïteit van het festival.
Zoals elk jaar vindt het festival plaats in het Olmenhofpark, maar bij deze editie heeft het park flink geleden onder de vele regenbuien en het zal een paar weken duren om dit beschermd gebied terug in originele staat te herstellen. "Het voorstel is om de herstellingskosten op onze schouders te nemen zodat de organisatie wat meer ademruimte krijgt", zegt Ector.
Onder meer de gemeentediensten van Herk-de-Stad hebben weken en dagen voor het festival met man en macht gewerkt om alle hekken en tenten te plaatsen naast en op het terrein. "In de toekomst willen we als gemeente nog meer logistieke steun bieden om extra kosten te vermijden", zegt Ector. Financieel ligt het heel wat moeilijker. "Binnenkort zijn er gemeenteraadsverkiezingen en zal er misschien gekozen worden voor een ander gemeentebestuur. Met dit vooruitzicht is het moeilijk om nu een voorstel te doen want het kan snel veranderen", besluit Ector.

Bezinning

De komende maanden wordt een periode van bezinning. Nadien wordt de balans opgemaakt en samen met het gemeentebestuur worden de voorstellen tot ondersteuning bekeken. Na afweging zal het gemeentebestuur zich dan positief of negatief uitlaten over een toekomstig festival.

© 2012 - StampMedia - Antonino Musso, foto: Pauline Poelmans