De culturele sector komt de hele week nog op straat om het schrappen van de subsidies aan te klagen. Reporter Elise Rosa Cornelis ging langs bij een protest van kunststudenten voor het Antwerpse stadhuis.
“Veel pijn, weinig hart.” Dat is de slogan waarmee de studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen zich maandagmiddag richtten aan Nabilla Ait Daoud (N-VA). Het is een antwoord op haar mededeling die ze begon met: “Met pijn in het hart …” De Antwerpse cultuurschepen wil de komende drie jaar de projectsubsidies schrappen die jonge kunstenaars de kans geven om hun eerste stappen in de kunstwereld te zetten. De studenten kregen steun van onder andere acteurs Els Dottermans en Jan Decleir. Ook schrijver Tom Lanoye was aanwezig op het protest.
“Ze schrappen subsidies van mensen die ze niet kennen. Nu kunnen ze ons eindelijk zien staan en zien ze: dit zijn de mensen die je aan het afstraffen bent”, zegt Tibbe Walckiers, laatstejaarsstudent aan het Antwerpse conservatorium en samen met medestudent Mil Sinaeve één van de organisatoren.
De jonge mannen staken de koppen bijeen en startten met een hoop andere studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen de actie ‘For Future’. De gehele week zullen zij naast het stadhuis staan en verschillende kunstenaars verwelkomen om hun kunst te tonen. Er zullen open lessen zijn, alsook free podium voor mensen die iets te zeggen of tonen hebben. Op die manier willen ze een gezicht plakken op wat er eigenlijk geschrapt wordt, namelijk de kansen van jonge kunstenaars.
“We gaan nóóit meer spreken over subsidies, het zijn investeringen.” – Tom Lanoye (schrijver)
Ook studenten van andere kunstscholen waren aanwezig om hun steun te betuigen. “Wij vragen ons af: ‘Waarom hebben wij geen toekomstperspectief, Nabilla?’”, vraagt een studente uit het zesde middelbaar van de kunsthumaniora in Antwerpen. “Hoe gaan wij ons moeten motiveren voor toelatingsproeven als we al niet eens meer geloven dat we daarna nog iets verder kunnen doen?”
Luid en duidelijk waren de stemmen van Tom Lanoye en illustrator Shamisa Debroey over waarom deze subsidies zo belangrijk zijn. Lanoye: “We gaan nóóit meer spreken over subsidies, het zijn investeringen.” Hij ging verder door een directe link te leggen naar de renovatie van het stadhuis. “De restauratie van het Schoon Verdiep heeft meer dan twintig jaar aan opleidingen van de artiesten gekocht die de komende Rubensen, Ivo Van Hoves en Jan Decleirs moeten worden.”
Ook Debroey kaartte het belang aan van de cultuursector en de broodnodige subsidies die daarbij komen kijken. “Wij zijn de bewoners van jullie stad, wij zijn de volgende generatie, wij zijn jullie buurman, wij zijn jullie vrijdagavond, wij zijn jullie belastingbetalers, wij zijn jullie antwoord op de existentiële crisis van onze levens.”
Donia Shahali, een andere student van het Koninklijke Conservatorium Antwerpen, had hier haar eigen gedachten over. “Die eeuwige stress voor geld is sleurend en energievretend, maar ik blijf het ervoor over hebben, omdat er iets is dat ertegenover staat dat ik met niks van de wereld zou willen ruilen.”
Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud zelf wou ook een paar woorden kwijt over de beslissing. “De rekening moet kloppen”, laat ze via haar woordvoerder weten. “De stad moet sober omspringen met de middelen. In totaal besparen we 70 miljoen euro. Dat is ook wat de Antwerpenaar van ons verwacht: verstandig met de centen omgaan. We willen de volgende generatie niet opzadelen met een zware schuldenlast.”
“Ik schrap liever subsidies die nog niet zijn toegekend, dan dat ik geld moet afnemen dat al is verdeeld” – Nabilla Ait Daoud (schepen van cultuur, N-VA)
Verder vertelde Ait Daoud ons nog dat de cultuursector absoluut niet in de steek gelaten wordt. “Elk jaar geeft de stad meer dan 25 miljoen euro aan subsidies en toelagen aan het Antwerpse cultuurlandschap. Daar wordt nu de komende drie jaren telkens 720.000 euro projectsubsidies geschrapt. Het licht gaat dus niet uit binnen de Antwerpse kunsten en cultuur. Ik begrijp dat het culturele veld in Antwerpen deze besparing niet graag ziet komen, Ik doe dit ook met pijn in het hart, maar ik schrap liever subsidies die nog niet zijn toegekend, dan dat ik geld moet afnemen dat al is verdeeld.”
Tibbe Walckiers sloot af met de hoop voor een gesprek met de schepen. “We hopen vooral dat de beslissing ‘on hold’ kan gezet worden zodat we kunnen gaan spreken met haar en dat we gewoon in dialoog kunnen gaan. Want dat missen wij heel hard: dialoog."
Dit artikel werd gepubliceerd door Antwerps Persbureau op 19/10/2022.