De Lijn kondigt vernieuwingen aan van defecte roltrappen in de premetrostations in Antwerpen. Geen dag te vroeg, vindt de Antwerpenaar. “Wij moeten de tram betalen, maar zij zorgen er niet voor dat de roltrappen werken.”
Aan de premetrohalte Meir, waar dagelijks duizenden mensen passeren, heerst bij veel Antwerpenaren onbegrip. Een vrouw die net de trappen op komt, zucht diep wanneer zij gevraagd wordt naar de situatie. “Als je in Antwerpen aankomt, aan het station of aan de Meir, zijn de roltrappen altijd stuk. Wij moeten de tram betalen, maar De Lijn zorgt er niet voor dat de roltrappen werken.”
Ook Anneke (55), die bijna dagelijks de premetro gebruikt, begrijpt niet waarom het zo lang moet duren. Ze maakt zich zorgen over wie écht afhankelijk is van goed functionerende infrastructuur. “Onlangs was ik in Antwerpen-Centraal en er was een oudere vrouw die daar niet weg kon, omdat de roltrap én de lift niet werkten.”
“Dat is echt schandalig”, vindt Anneke. “Ik woon hier ondertussen meer dan een jaar en ik moet elke dag naar het station. Ik zie wel allerlei werkzaamheden, maar voorlopig weinig verandering. Het kan gebeuren dat de herstellingen lang duren, maar voorzie dan iemand die de oudere mensen helpt.”
“Het is moeilijk om ergens te geraken voor mensen die al iets ouder zijn, zoals ik”, zegt Hedwig (82) uit Deurne. Hij probeert echter positief te blijven. “Het is goed voor de gezondheid dat de roltrappen niet werken, dan moet je meer trappen doen.”
Abdurrahman (12) uit Ekeren neemt vaak de tram met zijn moeder en broertje. “Mijn broertje zit in de buggy. Het is echt lastig om naar boven te gaan met die buggy. In andere stations zijn er dezelfde problemen. Het werkt gewoon niet.”
Maarten (22) woont in Merksem en komt dagelijks langs in het station van Schijnpoort. Volgens hem zijn de roltrappen daar al bijna een jaar buiten dienst. “Het is heel storend. Het is niet alleen hier, ook in centralere stations zoals Astrid en Groenplaats werken ze niet. Dat is echt een algemeen probleem geworden.”
Maarten roept de stad en De Lijn op om meer mensen in te schakelen om het probleem op te lossen. “Laat beleidsmakers zelf eens de tram of bus nemen, dan zullen ze zien hoe het eraan toe gaat.”
Aan de halte Handel staan heel wat roltrappen in de stellingen. Daar is dus hoop op verandering. “Ik hoop dat het snel gaat, want ik gebruik zelf heel vaak de tram”, zegt Senna (25) uit Borgerhout. “Ik zie heel vaak mensen die met een buggy sleuren of met veel zakken. Ik zie ook heel veel oude mensen met een stok bijvoorbeeld. Dan vraag ik mij af hoe die boven zullen geraken.”
Voor Antwerpenaar Inga Verreet (75) is de situatie niet nieuw. “Minstens één trap is hier altijd stuk, en vandaag werken er zelfs twee niet”, zegt ze. Haar partner heeft moeite met stappen, en de situatie wordt er voor hen niet gemakkelijker op. “We stappen uit aan het Centraal Station en moeten dan telkens zoeken of er een lift of trap werkt. Vaak hangt er een lintje en werkt er niets. In plaats van De Lijn zouden de passagiers eens moeten staken.”
Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.
Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 08/04/2025.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 08/04/2025.