Pamela Peeters (50) is een milieu-economiste die al sinds 25 jaar gespecialiseerd is in duurzame ontwikkeling. Als auteur, producer en officiële “National Geographic Educator”, maakte ze tevens deel uit van het marketingteam van de US Partnerships voor het UNESCO tienjarige “Education for Sustainable Development. Vandaag kondigt ze de lancering van haar nieuwste audioboek aan: “De Roep van de Narwal”, alsook de Nederlandse versie van de strip in België.   

Pamela Peeters startte op 12-jarige leeftijd al met haar eerste tijdschrift genaamd: ‘grabbelgroen’. Ze wou altijd al iets doen met strips en tijdschriften rond het klimaat: ‘Ik ben altijd al aangetrokken geweest om moeder aarde te helpen en de natuur te beschermen. Het klimaat kwam later’. ‘Ik heb nagedacht hoe ik mensen op een positieve manier kan inspireren,’ aldus Peeters. Volgens Pamela beginnen mensen steeds negatiever te worden, omdat de veranderingen van moeder aarde steeds extremer worden: ‘De polarisatie neemt toe en dat is jammer. Mensen lopen gefrustreerd rond en willen zich niet graag aanpassen aan het klimaat’. ‘We zien dit vooral bij volwassenen en daarom is het belangrijk om ons te focussen op de toekomst. Dat zijn onze kinderen’. ‘Deze strip is daarom vooral voor kinderen, om hen op een recreatieve manier bewust te maken van de klimaatopwarming en de opportuniteiten die er bestaan.’ De strip zou ook als lesmateriaal kunnen worden gebruikt om kinderen op de scholen te bereiken.  

 Moeder aarde  

Inhoudelijk maak je in de strip kennis met moeder aarde. Moeder aarde krijgt een gezicht en zet de lezer aan om zelf een “Eco Hero” te worden. Kinderen krijgen bijvoorbeeld een “Eco Hero Challenge” voorgeschoteld waarbij ze verschillende opdrachten kunnen doen om een goede invloed te hebben op het klimaat. Op het einde van de strip vind je ook nog de tekst: ‘Luister naar de taal van moeder aarde, dan gebeuren er goede dingen.’ Die boodschap draagt Pamela Peeters dagelijks met zich mee.    

 Niet enkel voor kinderen  

Tegenwoordig komen jongeren op straat om te protesteren tegen het huidige klimaatbeleid. Ecohero zou het beeld kunnen worden als antwoord op de ontevredenheid van de jongeren. Volgens Pamela zijn politieke beslissingen noodzakelijk, maar kan je als individu al een groot verschil maken. ‘Deze strip hoeft niet enkel gebruikt te worden door kinderen,’ zegt Pamela. Ook op bedrijven kan dit als groepsactiviteit worden geïmplementeerd. Bijvoorbeeld: ‘In het boek vind je verschillende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die je perfect kan toepassen.’ In 2014 startte Pamela de jaarlijkse “Sustainability Week NYC” dat ze een jaar later naar België bracht. Drie jaar later, lanceerde ze de “Dag van de Eco Hero” op de Senaat in België, om iedereen uit te nodigen ook een “Eco Hero” te worden. Dit zal op 5 mei 2022 voor de 6e keer doorgaan met resultaten van de #ECOHEROCHALLENGE video uitdaging. Doet u mee?   


vorige volgende