Je vindt ze overal als je de jobsites opendoet: tips voor een goed cv. Van hoe lang, tot hoe het er moet uitzien, tot zelfs voorbeeldcv's bij de vleet. Anke van Oosterhout van Secretary Plus licht toe: "Het is belangrijk dat je origineel bent."
Een goed cv is wikken en wegen. Wat wil ik dat het selectieteam van me weet en waardoor onderscheid ik mij van de anderen? Je mag niet te uitgebreid zijn, maar ook niet te beknopt. Selecteer op voorhand wat belangrijk is voor je functie. “Een goed cv moet concrete verwezenlijkingen en afgeronde projecten bevatten”, zegt Anke van Oosterhout. e-Commerce & Conversation Manager bij Secretary Plus.
De handleiding op de website van Secretary Plus somt enkele dingen op die je cv ten goede komen. Het is goed om volledig te zijn, maar relevantie blijft belangrijk. Je kan je hobby’s opsommen in je cv op voorwaarde dat ze relevant zijn voor je sollicitatie. Als je solliciteert voor handelsingenieur is het wervingsteam niets met je postzegelverzameling van 200 pagina’s, maar wel met het feit dat je jaarlijks een postzegelbeurs organiseert.
Foto: ja of nee?
Moet ik nu een foto op mijn cv zetten of niet? Vele jongeren sturen tegenwoordig standaard hun pasfoto in, maar dat houdt ook risico’s in. Een foto kan al een eerste indruk geven van een persoon. Ben je dynamisch of eerder aan de stijve kant?
Een foto is niet noodzakelijk, maar het kan wel. “Als het van enig belang is in de functie, naar representativiteit, graag!”, voegt van Oosterhout er enthousiast aan toe. “Maar enkel als het een professionele foto is: kijk in de camera, lach,... Geen vakantiekiekje op het strand of met een glas in de hand. Draag ook geen zonnebril of gekke hoeden en stuur zeker geen foto op waar nog een schouder van je beste vriend op te zien is, die jij er hebt afgeknipt!”
“Een link naar je LinkedIn-,Twitter, of Google+-account werkt ook zeer goed.” Met facebook moet je oppassen. Je zou de eerste niet zijn die de job niet krijgt omdat je profielfoto er eentje is waarin je druk feestend, een pintje in de hand, je lief een tongzoen geeft.
Creativiteit is pluspunt
Maar hoe maak ik mijn cv zo origineel mogelijk? In een interview van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zegt Lieven Van Nieuwenhuyze, werknemer bij het selectie- en rekruteringsbureau van USG People, “Ik kreeg ooit eens een ballon met een cv erin, die persoon in kwestie solliciteerde voor een baan als art-director. Die ballon maakte indruk, ik heb de persoon in kwestie aangenomen.”
Dat werkt natuurlijk niet altijd: voor een baan als boekhouder moet je jouw mogelijke werkgever niet overtuigen met een ballon. Dat beaamt ook van Oosterhout: “Origineel zijn is belangrijk, maar je cv moet wel professioneel overkomen. Het lettertype Comic Sans MS is dus uit den boze.”
Standaardstapel
Je moet er dus voor zorgen dat jouw cv niet op de standaardstapel belandt. Digitale cv’s zijn tegenwoordig in. Er wordt veel minder met papieren versies gewerkt. Je stuurt een vriendelijk mailtje naar de wervingsdienst met in bijlage je cv en de kans dat ze je uitnodigen op een gesprek is even groot als met een papieren versie.
Bij de opsomming van je studies kan je samenvoegen waar nodig. Je lagere school kan je er af laten, want dat is niet relevant. Vanaf het secundair onderwijs is het wel belangrijk dat je, zonder hiaten, elke richting opschrijft die je gevolgd hebt. Als je dus, na het secundair onderwijs, één jaar een studie hebt gedaan die je niet hebt afgewerkt, moet je die ook op je cv zetten, op die manier zitten er geen gaten in je studeertijdlijn.
Over de lengte van je cv bestaat er enige discussie. Op elke site zeggen ze wel iets anders. Sommigen spreken zelfs maar over maximum één A4-tje. Iets meer mag ook, maar nooit meer dan twee pagina’s, denk eraan dat het wervingsteam misschien tientallen cv’s moet lezen. Volgens van Oosterhout hangt het af van de ervaring die je al hebt opgedaan. “Als je jong bent, is je cv niet snel te lang. Voor mensen met meer ervaring zijn 3 pagina’s het maximum.”
© 2014 – StampMedia – Lien Van Doorslaer
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/06/2014