Tussen Linkeroever en het Centraal Station zullen er door werkzaamheden in 2026 zeven maanden lang geen trams rijden. Het treinstation van Linkeroever opnieuw openen, is geen optie, zegt de NMBS. Wat is dan de snelste manier om in het stadscentrum te geraken? Wij deden de test.

De tram, auto of fiets? In een stad als Antwerpen is het nooit zeker met welk vervoermiddel je het snelst op je bestemming geraakt. Vertragingen of stakingen bij De Lijn, files op de Ring en in de binnenstad, defecte liften in de fietserstunnel, … Het is geen sinecure om van Linkeroever in het stadscentrum te geraken.

Zes jonge reporters van Stampmedia namen de proef op de som en organiseerden een wedstrijdje ‘om het snelst naar de Grote Markt’, met vertrek van aan de redactie van Gazet van Antwerpen op Katwilgweg, op Linkeroever: met de tram, de auto en de fiets. De fietsers namen ofwel de Kennedyfietstunnel, de veerboot of de Sint-Annatunnel.

Laatste plaats: Omar met de auto (49 minuten en 52 seconden)

© Frauke Van Goethem

Omar nam de auto en arriveerde als laatste. Hij deed bijna vijftig minuten over een afstand van 9,1 kilometer. “File, file en nog eens file, op een vrijdagmiddag tijdens de paasvakantie dan nog wel. Ik reed gemiddeld tussen de 5 en 10 kilometer per uur, zowel voor de Kennedytunnel als in de Kennedytunnel en vervolgens ook nog eens in de binnenstad. Iedereen was opgejaagd en ik voelde de frustratie. Ik schrik er niet van dat er daar dagelijks ongevallen gebeuren.”

Omar was licht gepikeerd omdat hij als laatste arriveerde. “Maar het was gezellig, hoor. Met de auto naar het centrum? Geen aanrader.”

Vierde plaats: Cato en Berre met de fiets op de veerboot (32 minuten en 34 seconden)

© Frauke Van Goethem

Cato stapte op een gewone fiets, Berre deed zich voor als bakfietsgebruiker. Ze fietsten langs de Blancefloerlaan. Cato: “Ik heb de veerboot genomen. Hoewel die al klaarstond, moest ik nog een kwartier wachten om naar de overkant te vertrekken.”

Berre: “Met een bakfiets mocht ik enkel de fietslift gebruiken in de Sint-Annatunnel. Die lift bleek door onderhoudswerken buiten dienst. Daarom heb ik met Cato de veerboot genomen.”

Cato: “Toen we aanmeerden, was de race bijna over. Binnen de vijf minuten kwamen we aan op de Grote Markt.”

Derde plaats: Gune met de fiets door de Kennedyfietstunnel (25 minuten en 57 seconden)

© Frauke Van Goethem

Met de fiets vertrok Gune in zuidelijke richting om de Kennedyfietstunnel te nemen. Een kleine omweg, maar dat was het waard, volgens hem. “Ik denk dat ik de mooiste weg heb afgelegd, met een prachtig zicht over het Galgenweel. Ik vond snel de fietskoker bij de Kennedytunnel. Een heel gemakkelijk systeem. Er leek een kleine ‘file’ te staan voor de ingang van de lift, maar er was net genoeg ruimte voor vijf fietsers en een step. Nadien volgde ik langs de kaaien nog een tiental minuten de Schelde en zo kwam ik goedgemutst op de Grote Markt terecht. Deze route is zeker de moeite als je eens wat meer tijd hebt.”

Tweede plaats: Silke met de fiets door de voetgangerstunnel (19 minuten en 52 seconden)

© Frauke Van Goethem

Ook Silke nam de fiets, ze maakte gebruik van de voetgangerstunnel en kwam als eerste fietser toe op de Grote Markt. Ze liet Berre en Cato een kwartier achter zich. Nochtans fietsten ze de eerste tien minuten samen.

Silke: “Ik heb nergens echt moeten wachten. Het enige wat een beetje moeilijk was, was om mijn fiets goed op de roltrap te plaatsen in de Sint-Annatunnel. Er was gelukkig niet veel volk, dus kon ik het rustig aan doen. Na de voetgangerstunnel moest ik een klein stukje fietsen door het drukke centrum van Antwerpen. Daar had ik toch wel stress voor. Gelukkig kwam ik er zonder kleerscheuren vanaf en mag ik me de snelste fietser van de redactie noemen!”

Winnaar: Lina met de tram (17 minuten en 59 seconden)

© Frauke Van Goethem

Lina won de race zonder ook maar één druppel zweet op haar voorhoofd. Ze hoefde niet te fietsen, want ze nam de tram. “De overwinning is toch nog onverwacht, want ik had mijn eerste tram nog gemist. Na vijf minuutjes kon ik tram 9 nemen naar de Groenplaats. Als niet-Antwerpenaar viel ik daar door de mand. Tot twee keer toe nam ik de verkeerde uitgang. De kapotte roltrappen hebben me ook belangrijke seconden gekost. De verloren tijd probeerde ik goed te maken door iets sneller naar de Grote Markt te stappen.”

Na vier minuten wandelen, en misschien toch een paar zweetdruppels, bereikte ze als eerste de finish.

Maar volgend jaar is de tram zeven maanden lang geen optie. De Lijn zou dan wel inzetten op pendelbussen, het is nog maar de vraag of die een waardig alternatief zijn. Met Omars autotocht in het achterhoofd, kan dat toch aardig tegenvallen.

Tijdens deze race waren er geen verliezers, behalve de auto dan misschien. © Frauke Van Goethem

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Dit artikel is dus auteursrechtelijk beschermd. Acht jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet van Antwerpen (GVA). Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.

Bekijk hier alle publicaties die tijdens deze mediaweek werden gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 12/04/2025.

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 12/04/2025.

vorige volgende