Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad (AEYC) en ZonZo Compagnie openden op 25 juni het Muzieklabyrint in 't Steen. Het voormalig Scheepsvaartmuseum huisvest tijdens de zomer kunstwerken van binnen- en buitenlandse klankartiesten. Het Muzieklabyrint is toegankelijk voor jong en oud.

Zonzo Compagnie gooide de voorbije jaren reeds hoge ogen met hun befaamd kinderfestival Big Bang dat al in heel Europa hoge toppen scheerde. Het productiehuis tracht kinderen zo dicht mogelijk bij muziek te brengen door bijzondere muzikanten en kunstwerken in te zetten. Om het jongerenjaar een nieuwe dimensie te geven, werkt AEYC-coördinator Axel Dingemans samen met Zonzo.

De locatie voor dit muzieklabyrint is volgens oprichter Wouter Van Looy haast perfect: "We krijgen de kans om 't Steen om te bouwen tot iets dat nog niet bestond." Hij werkt samen met een zestal kunstenaars om een muzikaal doolhof op poten te zetten: "De artiesten zijn allemaal meesters in hun vak. Met de interactieve kunstwerken kunnen kinderen muziek actief beleven", vertelt hij.

kontakt

Jeugdschepen Leen Verbist en een aantal creatieve Antwerpse breinen mochten als eerste van deze ervaring genieten. Van Looy gaf bij elk kunstwerk een verhaal mee. In de eerste twee ruimtes had het Nederlandse S T E I M flink huisgehouden. Deze 'elektro-instrumentale' studio gebruikt handen en stemmen van mensen om leven in kunstwerken te blazen. Mobile Touch vertaalt mooi de werkwijze van S T E I M. Hun werken variëren van een muzikale sneeuwbol tot muziekdoosjes die, naargelang de volgorde waarin ze geopend worden, een melodietje spelen.

Het Gentse Boutique Vizique brengt met kontakt mens en muziek letterlijk samen. Voor dit kunstwerk zijn een aantal muziekinstrumenten aangesloten aan een elektrisch circuit dat enkel werkte als het circuit gesloten wordt. Door handjes te geven kon de elektriciteit van contactpunt naar contactpunt stromen en vervolgens de instrumenten aandrijven.

Geen melodie, wel klanken

Met het mantra 'klank is materie' in het achterhoofd drukt de Nederlandse Hans van Koolwijk met maar liefst drie kunstwerken stevig zijn stempel op het Muzieklabyrint. Naast de uitheemse slurven die de kantelen van de burcht sierden, pakt de goedlachse Nederlander uit met een titanische bamboeconstructie van blaasinstrumenten. Met behulp van een dirigent en mengpaneel produceert het gigantische instrument een georganiseerde chaos aan klanken.

Dat zijn 'Bambuso' geen melodie voortbrengt is volgens van Koolwijk onbelangrijk: "Elke leeftijd kan genieten van mijn werken, maar enkel kinderen begrijpen mijn kunst volledig. Zij kunnen genieten van de klanken alleen en zullen nooit vragen waarom er geen melodie is of welke techniek er achter mijn instrumenten schuilt", verklaart hij.

Het Muzieklabyrint loopt tot 30 september en is open voor iedereen van 10.00 uur tot 18.00 uur.

© 2011 - StampMedia - Vincent Buyssens


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 28/06/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 28/06/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door AEYC op 28/06/2011