Het Genkse Rock Mine café is al bijna een jaar open. Het is een plaats waar veel metal gespeeld wordt, ook live. Er blijkt een publiek te zijn voor dit genre in Genk. Er ontstaan steeds meer metalgroepen en geregeld worden er concerten georganiseerd, bijvoorbeeld door Attack Events.

Attack Events wil muziek, voornamelijk metal, promoten bij Genkse jongeren. De vereniging bestaat uit de leden en de entourage van metalcoreband Keyrah. "Wij willen de Genkse jeugd de kans geven om hier concerten mee te pikken", zegt Sammy Zadora, bassist bij Keyrah. "Maar we willen bands ook een podium geven, zodat ze eens in een goede zaal kunnen optreden in plaats van op café. We voelden ook dat er vraag naar was. De laatste jaren werd er bijzonder weinig georganiseerd in ons genre. Nu willen we van Rondpunt 26 onze vaste stek maken en een zestal concerten per jaar organiseren."

Vraag naar metal

"Metal leeft inderdaad in Genk", zegt gitarist Yorgo Tsiafakis. "Veel jonge bandjes spelen het genre. Genk staat sowieso bekend om zijn goede muzikanten. Maar metal is zeer breed. In ons subgenre, metalcore, merken we wel een stijgende populariteit, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle soorten metal. Ook bij metalcore merk ik verschillen met andere regio's. Concerten worden veel drukker bezocht in andere provincies, om van Duitsland en Nederland nog maar te zwijgen. Op dat vlak blijft Limburg wat achter, hoewel we veel goede bands in onze stad en provincie hebben."

"Dat veel mensen met metal bezig zijn, merk je aan het succes van bijvoorbeeld de Rock Mine", zegt Zadora. "Metalfans leggen sneller grotere afstanden af voor concerten. Er is dus veel concurrentie tussen de cafés onderling, zelfs al heb je maar één metalcafé in Genk.

Minder toegankelijk

Van een heuse Genkse metalscene kan je niet spreken. "Metal is zo divers, death metal heeft bijvoorbeeld weinig te maken met metalcore. Er zijn wel meer en meer bandjes, maar iedereen bouwt toch aan zijn eigen weg", zegt Zadora. Zijn eigen band Keyrah is twee jaar bezig en won landelijke bekendheid met de metalversie van Gorki's Mia voor Studio Brussel. De bandleden geven toe dat hun genre niet zo toegankelijk is. "You love it or you hate it", zegt Tsiafakis. "Ons publiek zal altijd beperkt zijn, maar dat wil niet zeggen dat er geen vraag naar is."

© 2012 - StampMedia - Paul Eyben, foto: Daisy Tulleners


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 12/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 12/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 12/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd in Het Belang van Limburg op 14/04/2012, p. 2