Nood om je liefde te verklaren aan je minnaar, je oma of een waterflesje? Op de Cultuurmarkt in Antwerpen kon en mocht het allemaal. Dit dankzij het project 1001 Liefdes, georganiseerd door Creatief Schrijven. In een zaaltje van het Hilton-hotel kreeg jong en oud doorlopend de kans hun inspiratie de vrije loop te laten en pareltjes van liefdesbrieven te schrijven

1001 Liefdes

“De bedoeling van 1001 Liefdes is om mensen aan het schrijven te krijgen. Dit kunnen we realiseren doordat het pennen van liefdesbrieven iets zeer toegankelijks is”, verklaart Greet Van Opstal, projectmedewerkster van Creatief Schrijven . Deze organisatie wil een steunpunt bieden voor niet-professionele schrijvers. “Alle ingezonden brieven verschijnen op onze website en we geven ook 11 boekjes uit waarin telkens 91 brieven staan.” 1001 Liefdes reist bovendien door heel Vlaanderen. Op 13 september bijvoorbeeld, dan lezen Ianka Fleerackers en Michaël Pas voor uit een selectie van ingezonden liefdesbrieven op het Festival van Vlaanderen in Gent.

Mysterie

Ter gelegenheid van de Cultuurmarkt richtte Creatief Schrijven in het Hilton-hotel een kamer in waar mensen inspiratie op kunnen doen om nadien een liefdesbrief of scène te schrijven. “De kamer had iets zeer mysterieus, een beetje à la films van Van Looy. Er hing drama in de lucht, maar ik weet dat er een oplossing is”, vertelt deelneemster Lea Beliën ons, wanneer ze de schrijfzaal betreedt. De sfeer in kamer 322 is zeer intens. Het bed is beslapen, over de hele kamer liggen verschillende tanga’s verspreid, op de nachtkastjes zijn medicijnen te vinden en er lopen straaltjes bloed van de badrand. Stof genoeg voor een beklijvende misdaadroman. “De woorden stroomden uit mijn pen. Ik zat vol inspiratie voor mijn ‘Liefde op een zijspoor’”, zegt Beliën nog bij het verlaten van de zaal.

Ouderwets gegeven

Niet alleen Beliën, maar ook andere deelnemers zijn zeer enthousiast. “Het is enorm leuk dat we door dit project een ouderwets gegeven opnieuw in het leven kunnen roepen”, zegt vrijwilligster Kristien Lenaerts. “Nochtans heb ik vroeger nooit zelf liefdesbrieven geschreven. Ik was meer voor intieme boodschapjes in mijn taalboek tijdens de les.” Voor anderen is het dan weer wel een soort van ‘terugkijken naar vroeger’. “Het is jammer dat liefdesbrieven verdwijnen, want wie vindt het nu niet leuk om er eentje te krijgen? Een brief is veel charmanter en blijvender”, beaamt Van Opstal. “Je denkt na over wat je schrijft, je let op je handschrift, je voegt persoonlijke accenten toe terwijl een sms’je of een mail vaak oppervlakkig en gemakkelijk blijft.”

© 2008 – StampMedia – Marjolein Lambrechts