Op 26 oktober deed heel Vlaanderen weer mee aan Sing for the Climate. Onder het motto Sing@school was het deze keer de beurt aan de scholen. Meer dan 700 scholen, waaronder het Vrij Technisch Instituut Hasselt, zongen zich de longen uit het lijf.

Sing for the Climate is een initiatief van de Vlaamse auteur en regisseur Nic Balthazar, in samenwerking met 11.11.11 en de Klimaatcoalitie. Onder muzikale leiding van Stef Kamil Carlens en Dirk Brossé zongen een zestigtal bekende artiesten samen het liedje ‘Do it now’ in, een herwerking van het Italiaanse partizanenlied ‘Bella Ciao’.

De laatste kans

In alle steden van Vlaanderen werden filmopnames gemaakt van de acties. Daarmee zal een nieuwe clip voor Sing for the Climate gemaakt worden die naar aanleiding van de volgende klimaattop in Qatar, in december, in zo veel mogelijk landen zal worden uitgezonden. Andere landen worden opgeroepen een gelijkaardig initiatief te organiseren. Al de videoclipjes zullen verspreid worden via televisie en sociale media. “De bijeenkomst in Qatar is de klimaattop van ‘de laatste kans’. Dat klinkt dramatisch, maar het zou best wel eens waar kunnen zijn. De problemen zijn gigantisch, maar de oplossingen zijn ook gigantisch hoopvol”, zegt Nic Balthazar in zijn oproep aan het publiek.

Milieuvriendelijk Halloween vieren

Een duizendtal leerlingen en leerkrachten van het VTI in Hasselt trotseerden de regen om hun steentje bij te dragen aan de klimaatactie. De leerlingen werden eerst geïnformeerd met een korte presentatie en een quiz over het klimaat. De winnaars van de quiz (3B Kantoor en 3 Handel-Talen) kregen vruchtensap en chips van de Oxfam Wereldwinkel voor hun hele klas. Tegelijkertijd heerste er een Halloweensfeer op school. Zowel leerlingen als leerkrachten waren verkleed en de best verklede klas maakte ook nog eens kans op een prijs.

VTI gaat voor groen

Het VTI is niet onbekend met de milieuproblematiek. Elk jaar wordt er een speciale milieudag georganiseerd en ook Dikke-truiendag gaat er niet onopgemerkt voorbij. De leerkrachten trekken dan overdreven veel winterkledij aan, zoals skipakken en berenmutsen. Ook al het afval van de school wordt netjes gesorteerd en geregeld wordt de verwarming op een lager pitje gezet. “Ons doel is om de leerlingen bij te brengen dat de economie niet enkel een invloed heeft op de mensen, maar ook op de aarde en het milieu” zegt Maria Petrullo, leerkracht Aardrijkskunde en lid van het milieuteam op het VTI.

© 2012 - StampMedia - Stef Vananderoye, Foto: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 31/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 31/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 31/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 31/10/2012