In 2011 voerde de Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) 10% minder gesprekken met kinderen en jongeren dan in 2010. Dat komt vooral door het grote aantal scheld- en giecheloproepen die deze noodlijn te verwerken krijgt. Het aantal dialogen via chat en e-mail is toegenomen.

Maar een klein aantal van de telefonische oproepen die de lijn ontving in 2011 werd beantwoord: 18.973 tegenover een totaal van 601.982 oproepen. Sibille Declercq, coördinator van de Kinder- en Jongerentelefoon, wijt dit aan het tekort aan vrijwilligers. "Het kan gebeuren dat je een aantal keer moet proberen voor je iemand aan de lijn krijgt. We hebben te weinig vrijwilligers wat ervoor zorgt dat we veel jongeren niet kunnen verder helpen."

De telefoonlijn kampt nog met een ander probleem. 36% van alle oproepen zijn afkomstig van kinderen en jongeren, meestal groepjes, die enkel bellen om zich te amuseren of zich willen afreageren. Deze scheld- en giecheloproepen zorgen ervoor dat veel vrijwilligers gedemotiveerd raken. Declercq: "Veel vrijwilligers stoppen er na 1,5 uur al mee omdat ze gewoon op zijn. Ons doel is om hen beter te wapenen tegen deze grapjassen door hen te leren ad rem te antwoorden."

Liefde aan de lijn

De gespreksonderwerpen bij de KJT bleven grotendeels dezelfde in 2011. Zo blijven verliefdheid, relatie met ouders en problemen of ruzie met vrienden ongewijzigd de top 3 uitmaken. Nieuw in de top 10 van gespreksonderwerpen is zelfdoding, dat de tiende plaats inneemt.

Hulp via chat

Naast een telefoonlijn kunnen kinderen en jongeren ook via mail en chat met hun problemen terecht bij de KJT. Declercq: "We zien een toename van het aantal dialogen via chat en mail maar het grootste aantal gesprekken verloopt toch nog altijd via de telefoon. Momenteel zijn we dus nog niet van plan om onze telefoonlijn af te bouwen. Wel gaan we onze naam veranderen. Op 17 mei, Werelddag van de Kinder- en Jongerentelefoon, pakken we uit met een volledig nieuwe huisstijl en logo."

Het nummer van de Kinder- en Jongerentelefoon is 102.

© 2012 - StampMedia - Katrijn Leemans


Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 20/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 20/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 20/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door JeugdWerkNet op 20/02/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 21/02/2012