De stijgende energiekosten treffen ook de dierenasielen en dierenvoedselbanken. Reporter Julie De Voght ging langs bij enkele asielen om te horen hoe erg de situatie momenteel is. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) belooft volgens Het Laatste Nieuws dit jaar nog 1,7 miljoen euro vrij te maken voor 183 erkende dierenasielen.
Personen met een laag inkomen proberen nog voor hun huisdier te zorgen, maar als het overlijdt, komt er geen nieuw dier, zegt Vera De Vliegen (65), vaste klant bij de dierenvoedselbank Poezewoef. “Ik kom altijd mijn eten halen bij de dierenvoedselbank, want eten in de supermarkt is te duur. Mijn huisdier is al meer dan tien jaar oud, dus als deze sterft, dan komt er geen nieuwe. Dat geld ga ik gebruiken om de facturen te betalen”, aldus Vera De Vliegen.
Bij Zwerfkat Wommelgem zitten ze al overvol en ze hebben een lange wachtlijst. “Ik heb deze maand al tientallen katten opgevangen. De meeste baasjes lijden onder de energiecrisis. Ze zeggen: ‘We kunnen de energiefactuur amper betalen, laat staan de voeding en verzorging van ons huisdier’”, zegt Christel Kooyman, beheerder van dierenopvang Zwerfkat Wommelgem.
Terwijl dierenasielen aan de alarmbel trekken, zegt de dierenvoedselbank dat ‘baasjes‘ er alles aan doen om hun dier te kunnen behouden. “Er zijn klanten die financieel niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen en moeten kiezen tussen zichzelf of hun huisdier. Ik vind dat niet kunnen”, zegt Conny Kennis van de dierenvoedselbank in Deurne. “Die mensen zitten met verdriet omdat ze hun dier moeten wegdoen. Ik heb zelf al dieren moeten opvangen bij mij thuis, omdat de eigenaar niet meer voor de dieren kon zorgen door de hoge kosten. Natuurlijk wil je je huisdier na zoveel jaren niet wegdoen. Momenteel vang ik een hond op van een vriend, want zijn baasje is momenteel aan het revalideren van een hartoperatie en daar kruipt veel geld en tijd in”, aldus Kennis.
Dierenvoedselbanken geven om de zoveel tijd gratis dierenvoedsel aan mensen met een laag inkomen of die leven met een uitkering van het OCMW. Zo kunnen ze hun dier nog eten geven, omdat dierenvoeding voor hen onbetaalbaar is in de supermarkt.”
Elke week komen er meer klanten bij die dierenvoeding komen halen. “Mensen halen meer voedingspakketten op. Deze week zijn er weer twee klanten bijgekomen. Het zou heel erg zijn als mensen geen voeding meer kunnen betalen voor hun dieren. Sommige mensen eten zelf minder om hun huisdier nog eten te geven. Voor oudere mensen is hun huisdier hun enige steun en toeverlaat’, vertelt Corry Van Den Branden, beheerster van de Dierenvoedselbank Poezewoef in Wilrijk.
“Sommige mensen eten zelf minder om hun huisdier nog eten te geven” – Corry Van Den Branden (Dierenvoedselbank Poezewoef Wilrijk)
Personen met een laag inkomen zetten hun huisdier op de eerste plaats. Daarom zijn ze blij dat de dierenvoedselbank bestaat. “We kunnen de dierenvoeding in de winkel niet betalen, daarom zijn we blij met zo’n initiatief, want ik geef liever mijn laatste boterham aan mijn hond dan aan mezelf. We moeten elke euro omdraaien en zien waar we hem voor gebruiken”, zeggen Jean-Pière Van Lombergen (65) en Christel Salien (61).
Gezinnen met een laag inkomen willen alles voor hun dier doen zolang er geen ziektes of verwondingen zijn, want een dierenarts is voor velen niet betaalbaar zonder financiële hulp. Dierenasielen merken dat de kosten ook hoog zijn geworden. “Momenteel zit ons dierenasiel vol. We hebben een wachtlijst, dus als er een dier geadopteerd wordt, dan pas kan er een ander bij”, vertelt Lyssa Bosiers, hondenverantwoordelijke van de Dierenbescherming Mechelen. “Baasjes die de financiële verzorging van hun dieren niet meer kunnen betalen, is al langer een probleem. We krijgen veel dieren binnen die al een lange tijd niet meer gevaccineerd zijn of bij de dierenarts zijn geweest. De dierenartskosten gaan ook de hoogte in, want ze moeten de prijsstijging een volgen”, aldus Lyssa Bosiers.
Ook de dierenasielen zelf moeten op hun energie- en gasverbruik letten. “We zetten de verwarming een paar graden lager, daarom dat we zo goed zijn aangekleed. Binnenkort gaan we alle lampen vervangen naar ledlampen om elektriciteit uit te sparen. Voor de rest houden we vooral alle deuren dicht. Belangrijk is dat we alleen bij onszelf besparen en niet op de dieren. In de kennels blijft alles op dezelfde temperatuur, want we zetten de dieren op de eerste plaats’, vertelt Kathleen Rombouts van de Dierenbescherming Mechelen.
De subsidies die de dierenasielen al jaarlijks krijgen, zijn slechts een druppel op een hete plaat. “Ik krijg één keer 3.000 euro subsidies van de overheid. Het is iets, maar we komen er niet lang mee toe. Onze dierenartskosten alleen al zijn 100.000 euro per jaar, dus met die 3.000 euro kunnen we misschien 15 katten steriliseren”, zegt Christel Kooyman van Zwerfkat Wommelgem. Kathleen Rombouts is beheerster van de Dierenbescherming Mechelen: “Wij hebben nog niets van extra subsidies ontvangen, buiten de jaarlijkse subsidies van ongeveer 3.000 euro. Met dat bedrag kunnen we één dag rondkomen.”
Dierenasielen worden officieel erkend door de overheid, maar dierenvoedselbanken niet. “Als dierenvoedselbank worden we niet erkend door de overheid, ook al heb ik al verschillende mails gestuurd. We worden alleen gesteund door ons district en krijgen een energiepremie van 100 euro, maar meer zit er niet in. We hangen volledig af van donaties”, vertelt Corry Van van de Poezewoef dierenvoedselbank in Wilrijk.
“Met een subsidie van 3.000 euro kunnen wij één dag rondkomen” – Kathleen Rombouts (Dierenbescherming Mechelen)
De klanten zelf vinden het ook spijtig dat de dierenvoedselbank geen subsidies krijgen, maar ze vinden wel dat dierenasielen extra subsidies mogen krijgen en sommigen vinden dat mensen met een laag inkomen meer geld zouden moeten krijgen. “Ik vind het goed dat er extra subsidies naar dierenasielen gaan. Ze verdienen dat, want ze doen veel voor dieren. Ik denk dat het moeilijk is om subsidies te verdelen onder mensen die het moeilijk hebben”, zegt Dirk Bastiaens (67). Voor Rita Goemans mogen er meer subsidies gaan naar de mensen die het echt nodig hebben. “Als je weer hoort op tv dat de ministers hun lonen weer naar boven zijn gegaan, dan denk ik: ‘Jullie loon zou ik ook wel eens willen hebben.’”
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt het al een hele vooruitgang dat er subsidies worden gegeven aan dierenasielen, want dit was niet altijd het geval. “De overheid heeft recent een structurele steunstroom voor de dierenasielen op poten gezet”, zegt zijn woordvoerder Michaël Devoldere. “Hier zijn we trots op. Zo kunnen dierenasielen rekenen op een vaste toestroom van financiële steun.”
Over de erkenning van dierenvoedelbanken blijft het stil. Devoldere: “Als mensen niet voor hun huisdier kunnen zorgen, is het beter om geen dier in huis te nemen tot ze wel de financiële middelen hebben”, aldus Devoldere.
Alle subsidies zijn welkom voor de dierenasielen, ook al is het nog steeds niet genoeg. Aan de andere kant vinden de dierenvoedselbanken dat ze ook erkend mogen worden en subsidies mogen krijgen. “We zeggen natuurlijk geen nee tegen extra subsidies. “Alle beetjes zijn welkom, want we moeten nu ook rondgeraken met donaties of verkoopacties”, vertelt Rombouts. Van Den Branden: “Ik heb al meerdere mails gestuurd naar Ben Weyts zijn kabinet, maar zonder resultaat. We krijgen geen subsidies, terwijl we wel de dieren en de mensen helpen.”
Tot slot wachten nog veel dierenasielen op de beloofde energiesteun. “We doen er alles aan om de energiesteun zo snel mogelijk tot bij de asielen te krijgen”, zegt Michaël Devoldere. “Zij zullen de extra middelen nog deze winter ontvangen. We onderzoeken momenteel ook of steunmechanisme nog verfijnd kan worden. Daarbij zullen asielen bij betrokken worden.”