De 24-jarige Amber De Decker is de winnares van de Belgische editie van de James Dyson Award. Met haar doosje genaamd “Oti” kan ze de medische toestand van premature kinderen meten en doorgeven aan ouders.
Met het ontwikkelen van het doosje “Oti” heeft Amber De Decker, afgestudeerd als productontwikkelaar, de James Dyson Award België gewonnen. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest innovatieve, nieuwe producten.
De Decker maakte het verschil met een digitaal doosje dat ouders gevoelsmatig dichter bij hun te vroeg geboren kroost brengt. “Ik had toevallig een artikel in de krant gelezen over ziekenhuizen die webcams gebruiken zodat ouders van een prematuur geboren kindje, die ze in het ziekenhuis moeten laten doorgaans, konden volgen”, aldus de Antwerpse. “Zelf had ik het gevoel dat een webcam niet genoeg was voor de ouders. Daarom wou ik er iets rond maken.”
Onenigheid
‘Oti’ was initieel verbonden aan een schoolopdracht en maakte deel uit van haar masterthesis aan de Universiteit Antwerpen. “Het ontwikkelen begon pas echt met een onderzoeksfase van drie maanden waarin ik veel interviews heb gedaan met ouders, dokters en specialisten.” Uit haar onderzoek bleek dat contact met het kind vanop afstand emotioneel bijzonder moeilijk is voor ouders. “Het was ook niet gemakkelijk om Oti te ontwikkelen aangezien elke ouder dingen op een andere manier wil weten. Sommige ouders wilden bijvoorbeeld geen gegevens ontvangen wanneer het kindje sliep maar wel wanneer het wakker was en vice versa. Het gebeurde ook dat ouders het onderling niet eens waten. Zo kon het zijn dat de moeder de metingen van de hartslag wel wou weten terwijl de vader daar niet voor te vinden was. Uiteindelijk heb ik een gulden middenweg gevonden door de doosjes personaliseerbaar te maken. Zo kunnen ouders zelf aanduiden wat ze wensen te weten over de baby.”
Toekomstambities
Dat De Decker voor haar uitvinding uiteindelijk aan de haal ging met het een heuse award, kwam voor haar als een verrassing. “Ik moest mijn kandidatuur zelf indienen en vervolgens kreeg ik een mail waarin stond dat ik genomineerd was.”
Bij het winnen van de prijs zijn er veel deuren open gegaan waardoor ze hoopvol naar de toekomst kijkt. “Nu ik afgestudeerd ben zou ik graag aan de slag willen als productontwikkelaar. Maar ik houd natuurlijk alle opties open. Al zou het leuk zijn dat een ziekenhuis verder wil werken met ‘Oti’.”
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 11/10/2019