Half juni gaat de organisatie De Rode Antraciet van start met een nieuw project in de hulpgevangenis van Leuven. In een eigen koor kunnen gedetineerden hun stem laten horen tijdens de vijftiende editie van 'Marktrock binnen de muren'. De hulpgevangenis van Leuven wordt meer dan ooit een festivaltent.

Samen met onder andere CAW Regio Leuven en Vormingplus Oost-Brabant organiseert De Rode Antraciet voor de vijftiende keer 'Marktrock binnen de muren' in de hulpgevangenis van Leuven. Mensen van buitenaf bouwen samen met de gedetineerden een eigen festival op en vieren feest. "Het is meer dan muziek alleen. In de voormiddag zijn er volksspelen en na de optredens is er nog een barbecue", zegt Lies Kortleven van De Rode Antraciet. "Het is een van de enige momenten dat de gedetineerden samen kunnen zijn met mensen van buitenaf."

Koor

Voor de vijftiende editie wilde De Rode Antraciet iets speciaals doen. Om de gedetineerden meer te betrekken bij de festiviteiten besloot de organisatie een koor op te richten. Aangezien het niemand zal opvallen wanneer  een gedetineerde niet over een engelenstem beschikt, ligt de drempel om deel te nemen laag. "Onder de gedetineerden zitten echt wel enkele talenten. Met het koor brengen we opnieuw mensen van buitenaf tot in de gevangenis en betrekken we de gedetineerden ook meer", zegt Kortleven.

Vanaf half juni start Leuven-Hulp met een wekelijkse repetitie. Voorlopig hebben al tien externen zich ingeschreven om mee te zingen in het koor. “Mensen van buitenaf zullen samen met de gedetineerden zingen. De bedoeling is dat het een gemengd project wordt”, legt Kortleven uit. Een projectleider zal de repetities in goede banen leiden.

Positieve vibes

De gedetineerden hebben altijd enorm veel deugd van hun festival. "Ze kunnen een hele dag buiten zijn met iedereen. Ze kunnen samen aan tafel zitten en eten met mensen van buitenaf", zegt Kortleven. "Voor hen is het niet alleen ontspanning, maar ook een echt sociaal gebeuren. Bovendien zijn ze ook erg betrokken, want de gedetineerden organiseren zelf het festival mee."

Tijdens 'Marktrock binnen de muren' is er ook altijd een vrij podium. "Het is erg chic om te zien hoe mensen dat podium opstappen en die microfoon grijpen", glundert Kortleven.

Steun van de regering

Een budget voor de projecten krijgt de organisatie onder andere van sponsors en van de overheid. "We krijgen subsidies van de Vlaamse overheid in functie van het participatiedecreet", zegt Kortleven.

Over 'Marktrock binnen de muren' bestaat er echter een belangrijk misverstand. "Mensen zijn geneigd te zeggen dat alles betaald wordt met belastinggeld. Dat is niet zo", nuanceert Kortleven. "Behalve de sponsors, betalen de gedetineerden het festival ook zelf via een steunfonds." Wanneer gedetineerden doorheen het jaar iets aankopen, zoals cola of choco, betalen zij een kleine surplus. "Dat extra geld gaat naar het steunfonds dat dan gebruikt wordt voor allerlei projecten."

Ook gedetineerden hebben kwaliteiten

"Elke gedetineerde heeft een fout begaan, dat ontkennen we niet. Maar ook al zijn ze in de fout gegaan, ze hebben ook hun kwaliteiten, talenten en mogelijkheden", zegt Kortleven. De Rode Antraciet wil die kwaliteiten ontdekken en verder helpen ontwikkelen. "Wij leggen de focus nooit op het slechte. Vreemd genoeg zorgt dat er net voor dat er vaker over kan gesproken worden”, besluit Kortleven.

De Rode Antraciet is niet de enige organisatie die zich inzet voor gedetineerden. Bond Zonder Naam lanceerde in 2011 haar ‘Gevangenisactie‘. Voor de campagnespot kreeg de organisatie de steun van enkele Vlaamse acteurs:

© 2012 - Koekje bij de koffie - Gunther Malin


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 18/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/04/2012