De organisatie van het festival Jazz Middelheim weet dit jaar weer een gevarieerd programma samen te stellen. Van 13 tot en met 16 augustus zullen tijdens de 34ste editie geluiden van Belgische jazzbodem, generieke kruisbestuivingen en historische mijlpalen klinken in Park Den Brandt. 

Hoewel Bertrand Flamang, directeur van Jazz Middelheim, niet graag terugkijkt naar het verleden, keert het festival dit jaar terug naar de roots van de jazz. De jazzgeschiedenis is immers voor veel hedendaagse muzikanten een belangrijke inspiratiebron. Diverse artiesten zullen hommages brengen aan jazzlegendes zoals John Coltrane en de derde dag van het festival staat zelfs geheel in het teken van New Orleans en de swing era. Onder andere Dr. John en Robin McKelle zullen zorgen voor een reis terug in de tijd.

Ook Belgisch jazztalent mag niet ontbreken. Dankzij een nieuwe generatie muzikanten komt er steeds meer aandacht voor jazzmuziek van eigen bodem. “Terecht”, vindt Flamang. “Vandaag de dag worden Belgische jazzmuzikanten steeds meer gerespecteerd. Bovendien boeken zij niet alleen in eigen land succes, maar ook in het buitenland.”

Club Stage

Vorig jaar was de vraag naar muziek tussen de optredens door groot. Die wens vervult de organisatie van Jazz Middelheim met een tweede podium: Club Stage. Flamang was hier in eerste instantie wat terughoudend voor. “De stiltes tussen de optredens waren eigen aan Jazz Middelheim. Het hoorde bij de setting in het park.” Club Stage blijkt echter een meerwaarde voor het festival te zijn en zal daarom ook dit jaar weer enkele artiesten met een bijzonder verhaal verwelkomen.

Jongeren brengen jongeren

Nieuw vorig jaar was het jongerenticket. Jongeren tussen de 12 en 26 jaar konden met korting Jazz Middelheim bezoeken. Vorig jaar behaalde het festival het gewenste resultaat. “Het aantal tieners dat vorig jaar het festival bezocht, was aanzienlijk hoger dan voorgaande jaren”, vertelt Flamang. Daarom zal ook dit jaar het jongerenticket weer beschikbaar zijn.

Flamang merkt overigens dat de aandacht voor jazzmuziek vanuit jongeren steeds groter wordt. Voornamelijk omdat een jonge generatie muzikanten met dit muziekgenre experimenteert. “Jonge artiesten, zoals de muzikanten van de band LABtrio, brengen een jong publiek met zich mee”, merkt Flamang. Ook hierdoor is het aantal jonge bezoekers het afgelopen jaar gestegen.

Toekomstbeeld

Niet alleen het programma van Jazz Middelheim 2015 is van belang. Antwerps schepen van cultuur, economie, stads- en buurtonderhoud, patrimonium en erediensten ,Philip Heylen, werpt alvast een blik op de toekomst van het festival. In tijden van besparingen, vooral in de culturele sector, ziet het toekomstbeeld van veel culturele instanties er immers niet rooskleurig uit.

“Volgend jaar viert Jazz Middelheim zijn 35ste verjaardag, maar het zou geen leuk feest worden als het publiek en de organisatie niet weten of er nog een 36ste, 37ste en 38ste editie zal komen”, meent Heylen. De schepen noemt Jazz Middelheim een topfestival. “Het heeft veel betekend, niet alleen op lokaal en nationaal vlak, maar ook zeker op internationaal niveau. Daarom kan het festival zeker tot 2018 rekenen op steun van de stad Antwerpen.” Heylen hoopt met zijn allen kunnen uitkijken naar de 40ste verjaardag van Jazz Middelheim in 2020.

© 2015 – StampMedia – Lisa van der Waal



Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 21/04/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 21/04/2015