Op zaterdag 14 mei won Azerbeidzjan het Eurovisiesongfestival. Na de overwinning werd 'Azerbeidzjan' even de meest gezochte term op Google. Maar hoeveel weten we over dit land aan de Kaspische zee?

Al sinds 1993 wordt Azerbeidzjan geregeerd door dezelfde familie. Mensenrechten, democratie en vrijheid van meningsuiting worden niet gerespecteerd. Journalisten als Eynulla Fatullayev worden aangehouden op beschuldiging van drugsverslaving. In april 2011 riep Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens Azerbeidzjan op de journalist onmiddellijk vrij te laten. Er worden zelfs moorden gepleegd op journalisten, maar moordenaars blijven ongestraft. Om nog maar te zwijgen van de verkiezingsfraude of corruptie waaraan het land ten prooi valt. Allemaal middelen die gebruikt worden om de bevolking te domineren.

Jonge mensen begonnen zich vragen te stellen over de situatie in Azerbeidzjan. Ze organiseerden bijeenkomsten en richtten jongerenbewegingen op. De regering maakte zich zorgen over de acties die de bevolking wakker schudden. Hoe konden ze de jeugd het zwijgen opleggen? De makkelijkste manier was hen te arresteren.

Aanhouding van bloggers

Jongerenactivisten Emin Milli en Adnan Hajizade waren de eerste bloggers die aangehouden werden in 2009. Terwijl ze in een restaurant zaten met vrienden, werden ze plots aangevallen door twee sportmannen. De Azerbeidzjaanse bevolking was benieuwd welke straf de twee overvallers te wachten stond. Er volgde geen straf voor hen, maar wel voor Emin Milli en Adnan Hajizada. Ze werden respectievelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van 30 en 24 maanden. In november vorig jaar werden ze vrijgelaten, maar ze hebben nog steeds geen toestemming om het land te verlaten. De regering dacht dat de arrestaties de jongeren zouden stoppen, maar het motiveerde hen nog meer om actie te ondernemen. Het aantal bloggers steeg enorm uit frustratie voor de regering.

Jongerenactivist of drugsverslaafde

De jongeren gingen door met het organiseren van activiteiten om hun woede te tonen. Blogs werden driftig volgeschreven en sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter werden gebruikt om hun ideeën en meningen te delen. Maar de regering controleert deze netwerken. Jabbar Savalan, een 19-jarige jongerenactivist en lid van de Azerbeidzjaanse progressieve partij Popular Front Party, werd op 4 mei 2011 gearresteerd omdat hij beschuldigd werd van drugsverslaving. Hij was laatstejaarsstudent aan Sumgayit State University, maar na zijn arrestatie werd hem verboden nog langer onderwijs te volgen.

Situatie loopt uit de hand

Na de opstanden in Tunesië, Egypte en andere Arabische landen, startten ook Azerbeidzjaanse jongeren en oppositiepartijen hun protest. De grootste protestactie vond plaats in Baku op 2 april. Die dag werden er veel demonstranten aangehouden. Op 18 mei werd ook Bakhtiyar Hajiyev, een andere jongerenactivist en kandidaat voor de vorige Azerbeidzjaanse parlementsverkiezingen, veroordeeld tot 2 jaar cel wegens het ontlopen van militaire dienst.

© 2011 – StampMedia – Tural Amin, vertaling: Karen Baens


Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 26/05/2011