Het grote gelijk, wat is dat nu precies? Hoe wordt mijn gesprekspartner gekozen? Wanneer weet ik wie dat is? En hoe kan ik mij inschrijven? Hier vind je alle vragen die je wilde stellen over dit experiment.
1. Wat is Het grote gelijk?
Hoe vaak ga je in gesprek met iemand met een andere mening? Het grote gelijk wil jou uit je filterbubbel halen. Door je samen te brengen met iemand met een andere kijk op de wereld.
We schotelen je zeven controversiële stellingen voor. Vervolgens koppelen we je aan iemand die op zoveel mogelijk vragen een verschillend antwoord heeft gegeven.
Zo kan je een gesprek aangaan met een tegenpool die je in gewone omstandigheden niet zou ontmoeten. Blijf je overtuigd van jouw mening of heeft je tegenpool toch een punt?
2. Wat is het verschil tussen het Belgische en het Europese evenement?
Het Belgische evenement wordt georganiseerd door De Standaard, Knack, Bruzz en StampMedia. Op zaterdag 4 mei kan je een Vlaming of een Brusselaar ontmoeten die bij jou in de buurt woont en een andere mening heeft dan jou. Het Europese evenement is een initiatief van het Duitse Zeit Online, waar media uit veertien landen aan deelnemen. In alle landen krijgen deelnemers dezelfde zeven stellingen voorgeschoteld. Op basis daarvan zal je gekoppeld worden aan een tegenpool - als dat mogelijk is uit een van onze buurlanden. Je kan je tegenpool ontmoeten op 11 mei, persoonlijk of via een videocall.
3. Waar en wanneer kan ik me inschrijven?
Inschrijven kan van dinsdag 5 maart tot en met woensdag 10 april. Surf daarvoor naar stampmedia.be/hetgrotegelijk voor het Belgische evenement, stampmedia.be/europetalks voor het Europese, of beantwoord een ja-neen-vraag die je in sommige artikels op onze site vindt.
We schotelen je zeven vragen voor, waarop je met ja of neen kan antwoorden. Vervolgens vragen we je iets meer over jezelf te vertellen, om het gesprek op gang te brengen als je in mei je tegenpool ontmoet. We hebben ook je contactgegevens nodig, zodat we je met je gesprekspartner in contact kunnen brengen.
Ook op de websites van onze partners De Standaard, Knack, en Bruzz vind je de inschrijfmodule.
4. Kan ik mij zowel voor het Belgische als voor het Europese evenement inschrijven?
Dat kan. Het Belgische evenement zal plaatsvinden op 4 mei, het Europese evenement een week later. Zo heb je de kans om zowel een Vlaming of Brusselaar als een Europeaan te ontmoeten. Hou dan wel beide zaterdagen vrij.
5. Wat zijn de voorwaarden voor deelname?
Iedereen van 18 of ouder kan deelnemen. Je moet je wel registreren met je echte naam, e-mailadres en telefoonnummer. Wie met valse gegevens registreert, wordt uitgesloten.
We vragen je verder dat je je kan vrijmaken op 4 mei, en dat je tijdens de ontmoeting hoffelijk blijft en je openstelt voor de mening van je gesprekspartner.
6. Waarom krijg ik mails van My Country Talks?
Het grote gelijk bouwt verder op een idee van de nieuwswebsite Zeit Online. Dat bracht in 2017 en 2018 al duizenden Duitsers bij elkaar onder de noemer Deutschland spricht. Door het grote succes ging het concept ook internationaal onder de noemer My Country Talks.
Zo heet ook de software waarmee je je kan inschrijven en waarmee je aan je gesprekspartner zal worden gekoppeld. Alle mails van Het grote gelijk worden verstuurd door stampmedia [at] mycountrytalks.org (stampmedia[at]mycountrytalks[dot]org).
7. Wie zijn de partners van Het grote gelijk?
In België werkt StampMedia samen met De Standaard, Knack, StampMedia en Bruzz.
Het idee komt van het Duitse Zeit Online, dat in 2018 20.000 mensen bij elkaar bracht in Duitsland. Zeit Online staat ook in voor de technische ondersteuning van het project.
8. Op basis van welke criteria wordt mijn gesprekspartner gekozen?
Na het afsluiten van de inschrijvingen worden alle kandidaten, ongeacht via welk medium ze zich hebben ingeschreven, bij elkaar gezet voor een geautomatiseerde koppeling. Wij zullen je een gesprekspartner voorstellen die bij jou in de buurt woont en die op zoveel mogelijk stellingen verschillend heeft geantwoord.
9. Wanneer weet ik wie ik ga ontmoeten?
Na het afsluiten van de inschrijvingen worden de deelnemers aan elkaar gekoppeld. Je krijgt midden april een mail waarin we je een geanonimiseerde gesprekspartner voorstellen. Als zowel jij als je partner aangeeft elkaar te willen ontmoeten, krijgen jullie elkaars e-mailadres. Jouw gsm-nummer of adres wordt niet gedeeld. Jullie kunnen zelf afspreken waar jullie elkaar zullen ontmoeten en hoe jullie elkaar kunnen herkennen.
10. Waar en wanneer ontmoet ik mijn gesprekspartner?
De Belgische editie van Het grote gelijk vindt plaats op 4 mei om 15 uur. Je spreekt zelf met je tegenpool af waar je elkaar wil ontmoeten. We adviseren wel om dat op een publieke plek te doen: een koffiebar, een café of – als het weer het toelaat - een park. Maak dat jullie wel genoeg privacy hebben voor het gesprek. We raden jullie af om het gesprek bij iemand thuis te laten plaatsvinden.
StampMedia en zijn partners organiseren ook een evenement in de Brusselse KVS, waarop enkele gespreksduo’s worden uitgenodigd.
11. Wat gebeurt er precies tijdens de ontmoeting?
Er zijn geen echte spelregels: start gewoon een gesprek en ga vandaaruit verder. Je kan vertrekken vanuit de stellingen of vanuit de persoonlijke informatie die je over jezelf gaf. Voor een goed gesprek is het belangrijk dat je luistert naar wat je gesprekspartner te zeggen heeft en dat je openstaat voor elkaars standpunt. Blijf hoffelijk. Hoe de discussie verloopt en waar je elkaar ontmoet, is aan jou. StampMedia kan daar niet verantwoordelijk voor worden gesteld. We vragen je om voor, tijdens of na het gesprek een selfie te maken met jouw gesprekspartner, en die daarna aan ons te bezorgen.
12. Moeten we echt een selfie nemen tijdens de ontmoeting?
Ja, het liefst wel.
13. Wat gebeurt er na onze ontmoeting?
Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring. Je kan ons jouw feedback bezorgen via ons online formulier. Hoe verliep de ontmoeting? Wat heb je onthouden van het gesprek? Je kan daar ook je selfie uploaden. Uiteraard staat het jou vrij om ook na Het grote gelijk contact te houden met jouw tegenpool.
14. Ik heb me ingeschreven voor het Belgische evenement, maar wil liever een Europeaan ontmoeten. Of omgekeerd.
Je kan je zowel voor het Belgische als voor het Europese evenement inschrijven.
Als je jouw inschrijving wil annuleren, kan dat via de uitschrijfknop in de bevestigingsmail. Dat is hoffelijk, want als je je niet uitschrijft, zal de persoon die aan jou gekoppeld wordt met niemand in gesprek kunnen gaan.
15. Waarom moet ik bij het registreren mijn e-mailadres en telefoonnummer opgeven?
Je e-mailadres gebruiken we om je op de hoogte te houden van het proces: om je je gesprekspartner voor te stellen, om je om feedback te vragen... We zullen je e-mailadres ook doorgeven aan je tegenpool, zodat jullie elkaar kunnen contacteren.
Je telefoonnummer geven we aan niemand door. Dat gebruiken we alleen om jouw inschrijving te verifiëren. Mogelijk kan de redactie je op dit nummer ook contacteren voor een artikel over het evenement. Het staat je vrij om daar al dan niet aan mee te werken.
16. Wat met mijn privacy?
Jouw gegevens worden beschermd, je kan er hier alles over lezen.
17. De ontmoeting was geen succes. Wat nu?
Het grote gelijk is een experiment. Er kan veel gebeuren wanneer twee mensen met tegengestelde visies elkaar ontmoeten. Het is jammer wanneer het tegenvalt, maar we hopen dat je een volgende keer toch opnieuw wil meedoen.
Het grote gelijk Privacyverklaring
Het grote gelijk is een samenwerking tussen StampMedia, De Standaard, Knack en Bruzz. Europe Talks is een initiatief van Zeit Online.