Duurzame kippenkweekstallen bouwen in Senegal. Dat is wat Frederik Truyers, masterstudent Bouwkunde aan de UHasselt, samen met vzw Afractie in februari zal verwezenlijken. Ook Kristof van Wassenhove en Thomas Snijders, masterstudenten Elektromechanica aan de UHasselt vertrekken in februari naar het Afrikaanse land. Zij kregen de taak om het Senegalese dorpje Ndièguène te voorzien van een windmolen.
Afractie is een vzw die zich inzet voor duurzame projecten ten voordele van kinderen en jongeren in armoede in Senegal. Dat doet het door financiële ondersteuning te bieden aan verschillende projecten. Van februari tot mei 2020 vertrekt Frederik Truyers voor zijn masterproef op eigen houtje naar Ndièguène. Daar zal hij zich voornamelijk bezighouden met het project Le Coquetier Social, een lokaal bedrijfje dat leg- en vleeskippen kweekt. Het doel is om er een klein maar economisch rendabel pluimveebedrijfje op te bouwen van ongeveer één hectare.
De werknemers van het bedrijf zijn enkele lokale verantwoordelijken uit Ndièguène die bedelkinderen, uit het opvanghuis ATAX, zes maanden lang opleiden tot goede kippenkwekers. De eieren worden ook ter plaatse verkocht. Het geld dat ze hiermee zullen verdienen, zal gedeeltelijk naar de financiële ondersteuning van het opvanghuis ATAX gaan.
Maar het elektriciteitsnet in Senegal is niet zo betrouwbaar. De stroom valt regelmatig uit, wat vaak zorgt voor bederf van vlees en eieren. Zelfs de kuikentjes kunnen tijdens deze periode sterven door een gebrek aan UV-licht. Hierdoor maakt het bedrijf veel verlies. Daarom zullen Kristof en Thomas er een windmolen bouwen. De elektriciteit die deze windmolens zullen opwekken, zal voornamelijk gebruikt worden voor koelkasten en diepvriezers, de ventilatie van de kippenstallen en de infraroodlampen waaronder de kuikens zullen opgroeien. Het bedrijf hoopt om de kwekerij later te kunnen uitbreiden, om zo nog meer lokale producten te kunnen verkopen, zoals mango’s, tomaten, uien en aubergines.