Na een investering van 550 miljoen euro en enkele jaren werk, opende Google een tweede datacenter in Saint-Ghislain. De pers werd dinsdag uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen in het nieuwe gebouw, maar kwam niet verder dan een aula van de imposante campus.
Datacenters zijn zeer grote harde schijven verspreid over heel de wereld. Google heeft er dertien en samen met zes landen biedt België accommodatie aan de datacenters van Google. Al onze schattige kattenvideo’s, e-mails en artikels worden daar sinds 2009 gesaved.
Het gebouw in Saint-Ghislain is niet zomaar bereikbaar: van aan de parking ga je er met een pendelbus naartoe. Er is voor de gelegenheid heel wat schoon volk verzameld in een aula van het gigantische gebouw. Voor wie de film The Internship gezien heeft: zo ziet Google er dus ook echt uit.
Digital Belgium
België wil “The digital capital of Europe” zijn, verklaart minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). “Dat is waar we naar streven in het actieplan Digital Belgium. Net omdat internet juist zo’n pertinente rol heeft in onze levens.” Niet enkel voor u, de internetgebruiker, maar ook voor bedrijven. Dat maakt het datacenter, gevestigd hier in België, het paradepaardje van het actieplan.
Datacenters hebben een grote impact op ecologisch en economisch vlak. De nieuwe faciliteiten in België zijn de eerste die gekoeld worden zonder koeler. In plaats daarvan beschikken ze over een geavanceerd verdampingskoelingsysteem. De servers worden efficiënter gekoeld en het totale energieverbruik wordt beperkt.
Ook op economisch vlak hebben ze ook veel impact. De plek biedt veel werkgelegenheid in Henegouwen: 300 werknemers van elektrotechnici tot cateringpersoneel. Mensen die uit de omgeving krijgen voorrang. Volgens Copenhagen Economics heeft de site aan de Belgische economie een bijdrage geleverd van 900 miljoen euro. Elio Di Rupo, burgemeester van Bergen, bedankt het bedrijf daarvoor in zijn speech: “Mons-Borinage is nu een centrum van uitmuntendheid, waar de successen van morgen op het vlak van nieuwe technologieën in de maak zijn.”
Silicon Valley?
Nadat De Croo symbolisch wat draadjes heeft verbonden, poseren de gezagsdragers met de toplui van Google België. Die hopen in de toekomst een campusfunctie te vervullen. Het bedrijf kent beurzen toe aan middelbare scholen en non-profitorganisaties om licht te doen schijnen op wiskunde en wetenschap. Binnenkort willen ze beginnen met mensen op te leiden in hun eigen faciliteiten.
Servers kreeg de verzamelde pers niet te zien – daar is het bedrijf zeer strikt in. De toekomst zal moeten uitwijzen of de ambitie van het bestuur van Google én onze overheid ertoe kan leiden dat België het Silicon Valley van Europa wordt.
© 2015 – StampMedia – tekst: Jean-Thierry Nsanzineza