Op 30 april stellen de jongeren van De Schoonmoeder aller Verkiezingen hun standpunten voor de komende verkiezingen voor. Eén van de thema’s die ze willen aanpakken is: hoe willen wij mee de samenleving vorm geven? “We moeten de stereotypes rond jongeren doorbreken!”
De jongeren werkten vanuit De Ambrassade aan hun strijdpunten, die ze woensdag in het Vlaams parlement voorstellen. Op het programma o.m. de GAS-wetgeving, stemrecht vanaf 16 jaar en het legaliseren van cannabis.
GAS-boetes
Tina (21) vindt dat het huidige systeem van de GAS-boetes afgeschaft moet worden. Ze spreekt harde taal. “Het is belangrijk dat jongeren beseffen dat het GAS-systeem voornamelijk tegen hen gericht is. Dat is vooral duidelijk geworden door de leeftijdsverlaging voor boetes naar 14 jaar. Die jongeren, die geviseerd worden, moet ook hun zegje kunnen doen”, zegt ze.
Vooral de absurde boetes zijn haar een doorn in het oog. “In Beernem werd onlangs een verbod ingevoerd op het oplaten van vliegers omdat het de vlucht van duiven verstoord. Dat is er duidelijk op vraag van de duivensport gekomen. Vanuit Chirojeugd Vlaanderen, waar ik lid van ben, hebben we er op gereageerd onder de slogan De vlieger gaat niet op”, aldus Tina. Samen met de Chiro werkt ze daarom aan een filmpje om de beperking van de speelvrijheid aan te kaarten.
Cannabis
De ambitieuze Lennart (18) ijvert voor de legalisering van cannabis. “Er worden te veel middelen verspild aan het handhaven van het verbod”, vindt hij. “We kunnen beter investeren in regularisering en preventiecampagnes. Door het controleerbaar te maken wordt het gebruik van cannabis veiliger en kunnen we er ook taksen op heffen. Daarvoor kunnen we lessen trekken uit het beleid dat nu onder andere in enkele van de Verenigde Staten van toepassing is.”
Toch zijn er nog veel tegenstanders van de legalisering. Dat leerde Lennart ook uit een debat dat hij rond het onderwerp organiseerde. “Veel mensen vinden dat het een verkeerd signaal geeft aan gebruikers als de overheid het toelaat”, zegt hij. Academici zoals toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) geven Lennart nochtans gelijk in zijn visie.
Jongeren zijn niet lui
Thomas Herrero (20) wil op een ludieke manier de generatiekloof wegwerken. Volgens hem bestaan er nog te veel stereotypes over het verschil tussen jong en oud. “Van ouderen zegt men vaak dat ze verzuurd zijn, niets meer kunnen, niets meer willen doen. En van de andere kant beweren ze van jongeren dat ze lui zijn, egocentrisch en de hele tijd met hun smartphone bezig zijn. Door deze stereotypes weg te werken kunnen we meer solidariteit creëren tussen de generaties”, stelt hij.
Thomas wil gezamenlijke activiteiten organiseren tussen jongeren en ouderen. “Gepensioneerden kunnen bijvoorbeeld bijles geven aan jonge studenten. Aan de andere kant kunnen jongeren klusjes doen voor bejaarden of een cursus ICT geven in het plaatselijke gemeentecentrum. Je kunt ook samen evenementen organiseren”, denkt hij.
Ben je ook benieuwd naar het talent van deze jongeren? Kijk dan zeker op 30 april naar de uitzending van het evenement, te volgen op MNM, OP12 en deredactie.be.
© 2014 – StampMedia – Stef Vananderoye