J.A.S.I.N.E. was host van de stage. Aanvankelijk ging hij als laatste act zelf nog een nummer spelen, maar hij blies het af omdat hij zijn stem kwijtraakte. Toch wou hij met ons de balans maken van urban tijdens Jongerenhoofdstad.
Nederlandse rappers populair
“Het is goed dat AEYC inzet op urban”, vindt Jasine. Aan de ene kant heb je wel die Nederlandse rappers, onder andere vandaag op de Topnotch Extravaganza Stage, die dan op een Antwerps feest vaak op de affiche stonden. Anderzijds lokken ze veel publiek, wat dan weer goed is voor de Antwerpse rappers.”
“Waarom ze mij kozen als host? Ik denk dat het ergens wel voor mijn erkenning is. Eind mei kwam mijn debuutalbum uit en de verkoop verliep geslaagd. Ik heb veel optredens gedaan en zo naam gemaakt. Zelf heb ik slechts twee evenementen van AEYC meegedaan. Eerst tijdens de Torensessies in de zomer en nu dit. Ik heb wel veel vergaderingen meegedaan en de organisatie vroeg ook vaak mijn mening, wat ik wel apprecieer.”
Muziekcentrum voor urban
“Dit jaar heeft de Antwerpse urban scene het goed gedaan. Artiesten kregen veel kansen om op te treden. Er is nu meer concurrentie. Opgepast: er is nog veel werk. We mogen nog niet te hard van stapel lopen. Het zou mooi zijn als er zoiets als het jongerencentrum Kavka voor hiphop zou komen, een soort urban muziekcentrum.”
Geschenk voor urban scene
Dariush, als rapper uit Antwerpen-Noord speelde hij een thuiswedstrijd, gaf het beginoptreden en lokte al gauw veel toeschouwers. Volgens Dariush had AEYC niets dan voordelen voor de Antwerpse jongeren. “Voor de Antwerpse hiphopwereld was dit een geschenk en het heeft onze scene meer op de kaart gezet.” Mede dankzij AEYC kreeg de carrière van de nog jonge Dariush (16) een stevige boost. “Ik denk dat de evenementen van het jongerenjaar heel belangrijk waren voor de jeugd. Antwerpen moet vooral blijven investeren in jongeren en hun talenten.”
Op het podium kregen ook jongeren met Afrikaanse roots een vrij podium waarop ze zowel in dans als in muziek zich konden uiten. De jonge talentvolle rappers Kleine Ben & King B stalen er de show met enkele nummers.
Good Idea, alternatieve hiphop
Daarnaast traden onder andere Young Ages, J Thomas, en Prinzo & MC Rod op. De groep Good Idea sloot het podium af. In 2008 won de groep nog de muziekwedstrijd Kunstbende onder de categorie urban. “Die wonnen we omdat we het meest opvielen”, vertelt een van hun rappers Remy Ndow. “In dat jaar waren we nog maar pas begonnen. Die wedstrijd heeft ons wel goed gedaan, erna deden we flink wat optredens. In die drie jaar tijd zijn we behoorlijk veranderd. Vroeger maakten we echt nog rauwe rap, terwijl het nu meer alle kanten uitgaat. Of we nog urban zijn? Ik plaats het graag breder, onder muziek. We kunnen echt verschillende invloeden erin stoppen. De bedoeling is om op termijn een echte electroband uit te bouwen, zodat we live onze muziek kunnen spelen.”
Hun collega rapper Biest, van het hiphoplabel Made Men Muzik, is alvast vol lof over hen. Hij vindt ze een van de origineelste groepen van Vlaanderen.
Op 21 oktober stelde Good Idea zijn eerste album ‘The Antique Store’ voor, tijdens hun optreden op Boom Boom Pow. De cover van het album heeft een retrolook. “Onze muziek daarop is vrij alternatief”, gaat Remy door. “Andere mensen gaan eens op stap in een discotheek, terwijl wij ’s avonds ons liever een avondje rustig bezighouden met onze muziek, wat jammen. Leven van onze muziek, dat is ons doel.”
© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, Foto: Alexander Godts