Dog Eat Dog, de punkmetalband die in de jaren ’90 bekend werd met het album “All Boro Kings”, speelde afgelopen weekend de Antwerpse Trix helemaal plat. De reden voor een bezoek aan België? Een nieuwe plaat, maar wel een geschoeid op aloude principes: “We hebben altijd geprobeerd om origineel te zijn en dat doen we al 29 jaar heel goed.”

Ik heb afspraak met de band in de kleedkamers van Trix, een paar uur voor ze het podium op moeten. Iedereen is ontspannen en heeft er zin in. Na vijfentwintig jaar in het vak is optreden een tweede natuur geworden, zo lijkt het wel. Zoveel lijkt er dan ook niet veranderd sinds 1994. Een rimpel hier en daar niet te nagelaten, zien de jongens er net zo uit als vroeger. De energie waar ze mee praten, de goesting om te spelen, en het vuur in hun ogen is er nog steeds.

En toch liggen de kaarten vandaag iets anders. Volgens zanger John Connor is Dog Eat Dog de afgelopen jaren eerder een part-time-band geworden: “We treden enkel nog op tijdens het festivalseizoen of op speciale gelegenheden. Vanavond is dat bijvoorbeeld het 25-jarig bestaan van onze succesplaat All Boro Kings. We zijn een tijdje onder de radar verdwenen, en dat had zo zijn redenen. Er waren veel problemen: met ons management, de recordlabels en met platenmaatschappijen. De fun was er wat af. Daarom hebben we onze tijd genomen, om er nu weer volledig voor te gaan.”  

"In 1994 werden we bekend door onze optredens. De rest was mond-aan-mond reclame. Fans moesten ons volgen als ze ons live wilden zien. Tegenwoordig gebeurt alles via YouTube en streamingdiensten.”

Sneller en ingewikkelder

Volgens Connor is de muziekscene van vandaag erg veranderd in vergelijking met 20 jaar geleden. “Maar dat ervaar ik niet per sé als iets negatief,” zegt hij. “Dat is net het mooie aan het leven. Misschien vinden we het niet zo leuk om te leven in dit huidige tijdperk, maar er is één zekerheid en dat is dat alles altijd verandert.” Connor is van mening dat vandaag alles veel sneller en ingewikkelder is. “Mensen zijn zo snel afgeleid. Dat komt omdat iederen zoveel opties heeft tegenwoordig. We consumeren muziek veel sneller. Alles is vluchtiger geworden. In 1994 werden we bekend door onze optredens. De rest was mond-aan-mond reclame. Fans moesten ons volgen als ze ons live wilden zien. Tegenwoordig gebeurt alles via YouTube en streamingdiensten.”

De band koos er bewust voor om niet mee te gaan met de nieuwste hypes of trends. Connor: “Als beginnende band wilden we al onze opties open houden. Daarom hebben we vanaf de eerste dag besloten om niemand te volgen. Bij de huidige generatie muzikanten draait het toch vooral om hypes en passen in de trends. Terwijl wij altijd geprobeerd hebben om origineel te zijn. En dat doen we nu al 29 jaar heel goed.” Dog Eat Dog wilde van bij het begin een band zijn die bereikbaar is voor iedereen. Van fanzines, over jonge journalisten tot MTV: “We wilden alleen maar muziek maken en plezier hebben. Dat doen we vijfentwintig jaar later trouwens nog steeds.” (lacht)

Punk en metal: Dog Eat Dog omarmt beide genres, met een voorkeur voor het menselijke aspect in de punk. Connor: “Vroeger, maar ook vandaag hebben we het onderling zelden over politiek. We denken liever na over wat onze plaats is in deze wereld en hoe we het beste kunnen leven als goede mensen. Onze innige connectie met punk komt ook voort uit een gevoel van vrijheid en het verlangen ernaar.  Wij hebben altijd onze eigen regels willen schrijven. Voor mij is het dat wat punk uitdraagt: vrijheid.”

©Trix

Muzikale grenzen verleggen

Punk en metal zijn niet de enige genres die de leden van Dog Eat Dog exploreren. “We worden beschreven als een punkmetalband, maar eigenlijk zijn wij een mix van verschillende genres,” aldus Connor. “Wij zijn erg beïnvloed geweest door klassieke metalbands als AC/DC, Kiss en Black Sabbath, maar evengoed door bepaalde hiphop-artiesten. Als ik een band zou moeten noemen die de meeste invloed heeft gehad op ons, dan is het wel Urban Dance Squad. Zij hebben muzikale grenzen verlegd door verschillende genres bij elkaar te brengen. Dat hebben we met Dog Eat Dog ook willen doen. Ik dacht: als Urban Dance Squad dat kan, dan kunnen wij dat ook!”

Connor staat open voor een mogelijke samenwerking met hiphopartiesten. “Liedjes zijn liedjes. Kijk naar Post Malone. Hij heeft op zijn nieuw album een samenwerking met Ozzy Osbourne, de Prince Of Darkness zelve! Dat vind ik ongelooflijk cool. Het is niet meteen mijn favoriet nummer, maar ik heb veel respect voor het feit dat Ozzy en Post Malone samen muziek maken.” Het liefst zou Connor met iedereen samenwerken. “Creatieve mensen moeten elkaar vinden, ondanks de verschillen in achtergrond of stijl. We hebben in 1997 samengewerkt met Rizza van de Wu Tang Clan, terwijl Ronny James Dio (een Amerikaans metalzanger, nvdr.) dat album eigenlijk wilde producen. We hadden wel degelijk een grote invloed toen.”

"Wij hebben altijd onze eigen regels willen schrijven. Voor mij is het dat wat punk uitdraagt: vrijheid.”

De Kontrabasfeesten in Ingelmunster

Op 27 september van dit jaar zakte Dog Eat Dog af naar jeugdhuis Kontrabas in het West-Vlaamse dorpje Ingelmunster. Dat is op z’n minst verrassend te noemen voor een band die de wereld afreist om overal concerten te geven. Maar Connor vindt dat optreden in kleine zalen moeten kunnen. “Een gig is een gig, het maakt niet uit of dat nu in het een grote zaal of een klein jeugdhuis is.” Volgens Connor draait het vooral om het plezier hebben tijdens de optredens. “En toch geef ik de voorkeur aan kleine zalen. Voor we naar België kwamen speelden we in een klein zaaltje in een dorpje in Zwitserland. Er waren maar 80 mensen aanwezig en na de show hebben we nog wat gepraat en gefeest met de fans. Idem voor het optreden in Ingelmunster. Dat was zo een geweldig festivalletje dat we zijn gebleven om te feesten met de fans.”

Zichzelf blijven

De band werkt al twee jaar aan de nieuwe nummers, maar het proces is nu bijna rond. “We hebben genoeg nummers geschreven voor een volledig album,” zegt Connor. “Vorig jaar hebben we wel de EP Brand New Breed uitgebracht, maar die was uitsluitend voor de fans bedoeld. Pas pas sinds dit jaar is hij ook beschikbaar voor iedereen via streamingdiensten. Voor het laatste album werken we samen met Metalville Records.” Metalville Records is een klein Duits platenmaatschappij, die met onder andere de Noorse Blackmetal band MAyhem werkt, en verder focust op beginnende bands. Connor is om twee redenen tevreden met de deal. “Dankzij hen kunnen we een nieuw album uitbrengen. Bovendien geven ze ons alle vrijheid en stellen ze geen eisen. We mogen onszelf blijven, iets wat bij veel andere platenmaatschappijen vaak niet zo is.”

Het nieuwe – voorlopig naamloze - album van Dog Eat Dog komt uit in de herfst van 2020.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 17/10/2019

vorige volgende