Creatieve duizendpoot Carmien Michels (25) laveert tussen pen en podium, tussen blad en performance. Voor haar nieuwste worp Vraag het aan de bliksem liet de schrijfster zich onderdompelen in de wereld van een jonge, zoekende adolescent. Dreigt ze in die fantasiewereld te verdwalen, dan stormt de poetry slammer in haar graag de kamer uit om met woorden te goochelen. “Af en toe moet ik eens uit mijn cocon komen, al is het maar om vast te stellen dat mijn werkelijkheid niet dé werkelijkheid is."
Schrijver, performer, docente én oprichter van ARType vzw. Het mag duidelijk zijn: de bedrijvigheid van Carmien Michels lijkt grenzeloos. Telkens met een gemene deler: de passie voor het woord. En de geborgenheid van haar eigen verbeelding. “Wanneer ik schrijf, vergeet ik vaak dat er nog een wereld om me heen bestaat”, steekt Michels van wal. “Een wereld zonder mijn personages, met mensen die zeer sterk van hen verschillen. En dan heb ik het al eens moeilijker om empathie voor de buitenwereld op te brengen”, lacht de jonge schrijfster.
Zoekende hoofdpersoon
Empathie heeft ze nochtans te over voor haar personages. Net als in haar eerste roman (We zijn water, afstudeerproject aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en uitgegeven bij De Bezige Bij, 2013) draait alles rond één of meerdere personages die hun weg zoeken in het leven. Een thema dat volgens de schrijfster niet enkel jongeren aanspreekt. “Iedereen is zoekende. Ook ouderen houden van een fictief persoon dat wel eens van het rechte pad afwijkt. Je kan zoals mijn personage Danny tot inkeer komen én toch geen passend antwoord vinden. Net die twijfel is voor veel mensen zeer herkenbaar”, geeft Michels aan.
Wie een boek van de jonge auteur ter hand neemt, laat het niet snel los. Door de directe, herkenbare en bij wijlen grappige stijl gaat de lezer gewillig mee op de existentiële trip van Michels’ geesteskinderen, ook al heeft die reis vaak geen eindbestemming. “Dat sommige lezers het gevoel hebben dat er een plot ontbreekt, begrijp ik volkomen. Het is soms zo dat men louter tot inzichten komt, en geen antwoorden vindt. Misschien is het eerder een handboek voor opportunisten”, vraagt Michels zich luidop af.
Creatiedrang
Uit Michels’ woorden blijkt een aanstekelijke passie voor taal en woordkeuze. En een niet in te tomen drang om te creëren. “Als ik een project af heb, begin ik al aan een volgend te denken. Ook al verloopt het schrijfproces vaak met horten en stoten: nu mijn tweede roman in de winkel ligt, heb ik er afscheid van genomen. Nu moet ik zo snel mogelijk aan een nieuw schrijven”, lacht Michels.
Of we dan snel een nieuwe worp mogen verwachten? “Ik ga in elk geval door met schrijven, optreden en slam poetry, waarin ik telkens in drie minuten het beste van mezelf geef op een podium. Verder zou ik wel eens een kortverhalenbundel willen schrijven. Zou het niet mooi zijn als lezers net voor het slapengaan een kortverhaal kunnen lezen, als toetje op de dag?” Wij kunnen niet anders dan instemmen.
Vraag het aan de bliksem. Carmien Michels. Uitgeverij Polis, 221 blz., € 19,95.
© 2015 – StampMedia – Niels D’Haene; Foto: Arthur Van Duyse
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 14/10/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 14/10/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/10/2015