Een restaurantuitbater in Halle oogstte een storm van verontwaardiging nadat hij een assistentiehond van een blinde man weigerde. Dat is nochtans wettelijk verplicht. “Onbegrijpelijk dat dit nu nog gebeurt”, vertelt Raf Truyers, voorzitter van de Blindengeleidehondenschool Genk vzw.

Mag een blindengeleide hond geweigerd worden in een horecazaak? Het antwoord is categoriek neen. De persoon die een blindengeleide hond aanschaft, krijgt ook officiële papieren mee, waardoor de hond overal mee binnen mag. Assistentiehonden kunnen alleen verboden worden in zwembaden, aan het water, en in steriele ruimtes, zoals operatieruimtes van een hospitaal.

“Het is niet te verstaan dat dit nu nog gebeurt”, zucht Raf Truyers, voorzitter van de Blindengeleidehondenschool Genk vzw. Soms overkomt het Truyers nog dat de zaakvoerder bezwaar maakt, “maar als ik de wet heb uitgelegd, is het meestal geen probleem. In het begin van de jaren 2000 was er nog geen wettelijk kader rond. Nadat organisaties voor mensen met een visuele handicap met de overheid rond de tafel zijn gaan zitten, is er eindelijk een wet gekomen. Die is geldig in Vlaanderen en Brussel.”

Blijkbaar moet er iets voorvallen zoals in Halle, opdat iedereen de wet zou kennen. Wat kan je doen als een assistentiehond alsnog geweigerd wordt? “Je kan de lokale politie erbij halen: die regelt dan dat de zaakvoerder er een volgende keer geen probleem van maakt. Als de hond dan nog niet mee binnen mag, kan de bezitter van de hond een proces aanspannen”, vertelt Truyers.

Assistentiehond: niet voor iedereen

We praten verder met Katleen Selleslagh, bestuurslid van de Blindengeleidehondenschool in Genk en geleidehondeninstructeur. Want assistentiehond, dat is een vak op zich. Niet alle honden kunnen blinde en slechtziende mensen begeleiden.

Welke honden komen eigenlijk in aanmerking om blinden en slechtzienden te begeleiden?

“Honden die zeer zacht van karakter zijn en zich iets gemakkelijk laten aanleren. Labradors gebruiken ze het meest: die dieren werken graag voor mensen. Verder moet een hond ook de kracht hebben om iemand te kunnen begeleiden. Hij moet op zijn minst 20 kilo wegen om in aanmerking te komen voor blindengeleidehond. Een mopshond is misschien zacht van karakter, maar is zo klein dat die automatisch niet in aanmerking komt.”

Hoe verloopt de opleiding van zo’n assistentiehond?

“Eerst gaan de honden als pup naar een pleeggezin. Die mensen leren de honden gedurende 12 maanden de basiscommando’s zoals lig, zit, enzovoort. Zij zorgen ervoor dat de hond zich goed leert te gedragen, in verscheidene contexten.

Na een jaar gaan de honden naar de geleidehondenschool en worden ze voorbereid op hun toekomstige taak als blindengeleidehond. De opleiding op die school is met een tuig waar een beugel aanzit, waarmee de hond de blinde of slechtziende persoon begeleidt. Daar leert de hond dan echt de taken die hij met zijn blinde baasje moet gaan uitvoeren. De opleiding duurt gemiddeld 8 à 10 maanden.”

Hoe vraag je als blinde of slechtziende een blindengeleidehond aan?

“Als je als blinde een hond wilt, ga je naar de geleidehondenschool en heb je eerst een intakegesprek met de voorzitter en instructeur. Daarin onderzoeken ze of je geschikt bent om met een hond samen te leven. Als je niet graag haren op je vloer terug vindt, of als je geen buitenmens bent en er geen onmiddellijk groen in de buurt hebt, kom je niet meteen in aanmerking. Ga je graag alles te voet bezoeken, dan is de kans al veel groter dat je een blindengeleide hond kan verkrijgen. Je moet eerst en vooral een hondenliefhebber zijn.”

Dus een bezoek aan de geleidehondenschool en de volgende dag heb je een hond?

“Nee (lacht). Ze vragen uiteraard een medisch attest van de oogarts, en na het gesprek krijg je ook een lange vragenlijst mee. Ze willen weten of je genoeg tijd in de hond kunt en wilt steken, want het wordt voor acht jaar je vriend, die je niet alleen begeleidt, maar waar je ook mee speelt en verdriet deelt.”

“Je moet toch ongeveer 16 jaar oud zijn, want je krijgt de verantwoordelijkheid over een levend wezen: het is geen speelgoed dat je een maand kunt weg leggen. Er is wel niet echt een maximumleeftijd: alles hangt ervan af of je voldoende werkaanbod hebt voor de hond, voldoende hondenmens bent en genoeg tijd hebt om de hond de broodnodige ontspanning te bieden.”

Slotvraag: mag je een assistentiehond eigenlijk aaien als hij zijn tuig aan heeft?

“Nee, want dan is hij aan het werk. Als je hem dan aait, dan is hij afgeleid: misschien denkt hij dan wel dat die persoon met hem wil spelen en dan kan hij, als hij niet meer oplet, zijn blinde of slechtziende baas in gevaar brengen. Wil je een blindengeleidehond aaien, vraag dan altijd eerst aan z'n baasje of het mag.”

© 2015 – StampMedia – Pieter-Jan Clement


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 07/05/2015