Op vrijdag 20 april ging in het centraal station van Antwerpen de interactieve foto-expo Foodprints van start. De tentoonstelling is het werk van Bevrijde Wereld, een ngo voor ontwikkelingssamenwerking. Met deze expo wil Bevrijde Wereld nieuwe aandacht vragen voor de mondiale drinkwaterproblematiek.
De ngo focust zich op globale voedselzekerheid. Bevrijde Wereld heeft projecten in zeven landen op drie verschillende continenten. In samenwerking met lokale organisaties wil de ngo boeren en lokale projecten meer slagkracht geven.
Zichtbaarheid
Coördinator van Bevrijde Wereld Marc Joolen opende vrijdag de expositie. "We zijn heel blij dat we een partner gevonden hebben in B-Holding, de onderneming achter de NMBS. Met een constante stroom voorbijgangers is een treinstation een goede locatie om aandacht te vragen voor een urgent maatschappelijk probleem." Na Antwerpen doet de tentoonstelling nog de stations van Gent-Sint-Pieters, Gent-Dampoort, Mechelen, Sint-Niklaas en Brugge aan. Voor de klank werd beroep gedaan op de afdeling woord van de Academie voor Woord, Muziek en Dans in Sint-Niklaas. Leerkrachten en leerlingen spraken de getuigenissen in die door middel van een headset beluisterd kunnen worden bij de foto's.
Getuigenissen
De expo bestaat uit zes grote kubussen van zo'n 2.5 meter hoog. Op de panelen staan in totaal achttien foto's en getuigenissen van deelnemers aan de projecten van Bevrijde Wereld. Zo ook die van Doña Vitalia uit Bolivia, één van de twee leidinggevenden in een project dat zakjes yoghurt levert aan Boliviaanse scholen. Het project heeft ervoor gezorgd dat de vrouwen in het dorp een stem hebben gekregen. Met de yoghurtproductie bouwen ze actief mee aan een betere toekomst voor zichzelf en het dorp. Bevrijde Wereld heeft het project mee op poten gezet en ondersteunt.
Samen sterker
Bevrijde Wereld verenigt en faciliteert de krachten die boeren en lokale organisaties al bezitten. "Na het bundelen van de krachten worden de mogelijkheden verkend. Elk project krijgt een aanpak op maat. Dat maakt dat de projecten van Bevrijde Wereld van duurzame aard zijn", zegt Joolen. Bevrijde Wereld voorziet in kennis, materiële middelen en technische ondersteuning. Eens het project goed loopt, trekt de organisatie zich terug. "Dat gebeurt gemiddeld na zo'n zes jaar. De projecten worden wel blijvend opgevolgd door lokale mentoren, maar van zodra we een stap terug kunnen nemen, gebeurt dat ook."
Bevrijde Wereld probeert met hun projecten de kloof tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden kleiner te maken. Door deelnemers op hun rechten te wijzen, hen te onderwijzen en hen de verschillende mogelijkheden te tonen, wil de organisatie hen een betere toekomst geven.
De expo Foodprints loopt nog tot maandag 30 april in het station Antwerpen-Centraal.
© 2012 - StampMedia - Leen Baeten
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 25/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 25/04/2012