Op 22 april trekt de Antwerpenaar weer massaal zijn loopschoenen aan voor de AG Antwerp 10 Miles. De Antwerp Ultra, een groep ervaren lopers, waagt zich aan een stevige uitdaging: eerst de marathon lopen en vervolgens de 10 Miles. Dat doen ze in het teken van kankeronderzoek.
Christoph Vandewiele organiseert dit jaar met twee andere lopers voor het eerst de Antwerp Ultra. Met dit initiatief willen ze geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker. Tijdens de Antwerp Ultra – niet te verwarren met de hevige supporterskern van RAFC – lopen de deelnemers zowel de Marathon als de 10 Miles, goed voor 58 kilometer in totaal.
Het is niet de eerste keer dat kilometervreters zich wagen aan de beide wedstrijden na elkaar. Christoph was van mening dat ze met hun capaciteiten iets voor het goede doel konden doen. “Op de dag van de wedstrijd zetten we de ultraloopsport wat meer in de kijker, en ondertussen kunnen we iets terugdoen voor de maatschappij,” zegt Christoph, “de organisatie is er al. Wij zorgen gewoon dat we in groep aanwezig zijn met eenzelfde T-shirt.”
"We willen onze conditie gebruiken om iets goed te doen. Dat is ook een stukje nederigheid"
De Antwerp Ultra telt momenteel 50 lopers, stuk voor stuk sporters die gewoonlijk onderling voor een podiumplaats strijden. Zij zamelen op hun beurt geld in voor Kom op tegen Kanker. Samen komen ze met een gezamenlijk bedrag dat ze op 22 april zullen overhandigen, maar daar stopt het niet. “De grote rode draad is dat we onze conditie willen gebruiken om iets goed te doen, dat is ook een stukje nederigheid”, vervolgt Christoph. "Uiteindelijk heeft elke loper ook zijn eigen goed doel waar hij voor vecht.”
Toch werd Kom op tegen Kanker niet zomaar gekozen. Elke atleet is op een bepaalde manier in contact gekomen met de ziekte. “Er zijn lopers die zelf genezen zijn van kanker. Sommigen zijn beginnen lopen om beter te kunnen omgaan met de ziekte. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en iedereen heeft een reden om deel te nemen aan de Antwerp Ultra”, besluit Christoph.
Trainen, trainen, trainen
Michael Free uit Antwerpen is een van de ultralopers. Hij coachte dit jaar nog Jan Van Looveren voor zijn eerste New York Marathon, maar op 22 april staat hij zelf aan de meet. Ondanks zijn passie voor de loopsport, weet hij dat een goede voorbereiding cruciaal is. “Je kan je nooit optimaal voorbereiden voor dit soort uitdagingen,” zegt Michael, “maar je moet steeds verder lopen, net zoals bij een marathon.”
Michael liep al enkele keren voor het goede doel. De laatste jaren zamelde hij geld in voor Cliniclowns door de New York Marathon te lopen. “Dit initiatief leek me ideaal. Mensen die kanker krijgen zijn niet voorbereid om een maandenlange strijd aan te gaan. Als loper ben je dat ook niet voor zo’n lange afstand. Daarom stort ik me graag in dit avontuur, om tegelijkertijd geld in te zamelen tegen kanker.”
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 11/04/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 11/04/2018