Rock Werchter staat dit jaar tegenover Genk On Stage. In deze ultieme clash der festivals is GoS een beetje de underdog van de festivals. Elke dag wagen ruim 88.000 bezoekers in overvolle bussen en treinen de tocht naar de heilige weide in Werchter. Hetzelfde weekend staat het normaal rustige Genk voor drie dagen op zijn kop. Headliners Admiral Freebee en Arsenal hebben de vorige jaren al bewezen dat ze op het grote podium van Rock Werchter passen maar nemen dit jaar een andere afslag, richting Genk.
Dat Genk On Stage volledig gratis is, is algemeen geweten maar welke originele redenen zijn er nog om naar Limburg te trekken?
- Alle headliners in topvorm
Er heeft nog geen enkele headliner van Genk On Stage afgezegd. Niet zo in Werchter, waar de Foo Fighters, Sam Smith, Ben Howard en Jessie J niet komen opdagen. Gebroken benen, lastige operaties en vreemde infecties gooien in Genk geen roet in het eten.
© Pieterjan Luyten
- Keeping it cool zonder airco
Nee, je krijgt in Genk geen cool bandje dat je na afloop aan al je vrienden kan showen. Een festivaltent met airco heeft GoS ook niet nodig. Met de nodige 'cool' van alle festivalgangers blijven de temperaturen op het Stadsplein altijd op het juiste peil.
- Klein maar fijn en voor ieder wat wils
Genk on Stage; een soort buurtfeest met een heel goede sfeer. Natuurlijk is alles in Genk kleinschaliger. Je staat ook dichter bij de artiest, wat veel fijner is dan de drukte op Rock Werchter. Ook biedt GoS verschillende genres aan. Iedereen komt er wel aan zijn trekken.
© Pieterjan Luyten
- Het Limburggevoel
Rock Werchter kan er enkel maar van dromen: De warme lach die zelfs niet verdwijnt als je je tussen de menigte moet worstelen; het gevoel van gezelligheid dat op elk terras heerst. Aan deze aangename sfeer kan Werchter nooit tippen.
- Goedkope pintjes. Cristal dan nog wel!
Genk on Stage is niet alleen gratis, het drinken is veel goedkoper. 2,50 euro betalen voor een pintje? Niet in Genk!. En de allerbelangrijkste reden: Cristal in plaats van Jupiler.
© Pieterjan Luyten
- Dubbel zoveel podiums
Zes stages telt Genk on Stage. En je komt niet vast te zitten in een heuse volksverhuis telkens er een optreden gedaan is. Ook zal het in Genk niet vaak gebeuren dat een tent te klein is om je favoriete band aan het werk te zien. Meer als drie podia hebben, heeft alleen maar pluspunten.
- De vrijwilligers
De laatste – en beste reden – waarom het in Genk beter is dan op Rock Werchter: Genk on Stage rekent volledig op vrijwilligers die elk hun steentje bijdragen. Geen grote firma’s die zorgen dat alles goed verloopt. Het geeft toch veel meer karakter aan het stadsfestival.
© Pieterjan Luyten
© 2015 – StampMedia/Stoorzender – tekst: Sandy Demandt; foto's: Pieterjan Luyten